5. Oktobris 2023 12:09
Jaunumi
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: Profesore Sanita Osipova būtiski stiprinās Latvijas tiesiskumu savā amatā

Ar profesores Sanitas Osipovas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi labota tā kļūda, ko bija atstājis 13. Saeimas sasaukums, pārkāpjot varas dalīšanas principu, norāda tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere. “Profesore Sanita Osipova ir kompetenta profesionāle un būtiski stiprinās Latvijas tiesiskumu Augstākās tiesas senatores amatā,” uzsver ministre.

“Esmu gandarīta, ka ar profesores Sanitas Osipovas apstiprināšanu Augstākās tiesas senatores amatā Saeima apliecina tiesu varas neatkarību gan mūsu iedzīvotājiem, gan sabiedrotajām valstīm un stiprina to ar kompetentiem tiesnešiem. Es kā ministre turpināšu aizstāvēt tiesu varas neatkarību, lai katrs sabiedrības loceklis ticētu tiesu varai - tam, ka spriedumi ir objektīvi un tiks izpildīti, bet process netiks politiski ietekmēts. Savukārt problēmjautājumi politikas līmenī tiks risināti likumdošanas procesā atbilstoši tam, kā to ir paredzējusi Satversme, cienot varas dalīšanas principu,” norāda tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Pērnā gada sākumā Saeima bijušo Satversmes tiesas tiesnesi un priekšsēdētāju Sanitu Osipovu AT tiesneša amatā neapstiprināja, lai gan tāpat kā pašlaik bija AT Civillietu departamenta senatoru kopsapulces pozitīvs atzinums par kandidātes profesionālo atbilstību amatam.

Uz tiesiskuma apdraudējumu šajā situācijā bija norādījusi arī Eiropas Komisija 2022. gada ziņojumā par tiesiskumu. Ziņojumā norādīts, ka Latvijai, ņemot vērā Eiropas standartus tiesnešu iecelšanai amatā, jānodrošina atbilstošus aizsardzības pasākumus pret nepamatotu politisko ietekmi Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanas procesā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties