19. Oktobris 2023 15:48
Jaunumi
Senāts atstāj spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai uzlikto pienākumu atlīdzināt zaudējumus "mazajam HES"

Senāta Administratīvo lietu departaments 18. oktobrī kopsēdē izskatīja lietu, kas ierosināta, pamatojoties uz pieteicējas SIA „DOBELES HES” pieteikumu par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (turpmāk – Regulators) atteikumu pieteicējai atlīdzināt zaudējumus sakarā ar saražotās elektroenerģijas pārdošanu. Senāts iepriekš lietā apturēja tiesvedību, lai vērstos Eiropas Savienības Tiesā par Eiropas Savienības tiesību normu interpretāciju. Izvērtējot Eiropas Savienības Tiesas secinājumus, Senāts nolēma atstāt negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Regulatoram uzlikts pienākums atlīdzināt pieteicējai zaudējumus ar priekšnoteikumu, ka ir saņemts attiecīgs Eiropas Komisijas lēmums. Lieta izskatīta departamenta kopsēdē, lai efektīvāk īstenotu Senāta kā kasācijas instances tiesas uzdevumu sekmēt vienveidīgu tiesību normu interpretāciju un piemērošanu un tādējādi mazinātu iespējamību, ka vēlāk būs nepieciešams atkāpties no iepriekš spriestā. Jāņem vērā, ka Senāta tiesvedībā ir vēl 44 citas līdzīgas lietas.

Izskatāmajā lietā pieteicēja – SIA „DOBELES HES” – vērsās tiesā ar pieteikumu par zaudējumu atlīdzināšanu sakarā ar to, ka Regulators laikposmā no 2006. gada 1. marta līdz 2010. gada 1. aprīlim prettiesiski nebija noteicis tarifu tiem elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražoja mazajās hidroelektrostacijās. Attiecīgi pieteicēja lūdza atlīdzināt summu, ko tā būtu saņēmusi, bet nesaņēma, pārdodot saražotās elektroenerģijas pārpalikumu publiskajam tirgotājam par cenu, kas atbilstu divkāršam elektroenerģijas realizācijas vidējam tarifam.

Senāts piekrita apgabaltiesas secinājumam, ka pieteicējas prasītais labums skar valsts atbalsta jautājumu Līguma par Eiropas Savienības darbību (LESD) 107. panta 1. punkta izpratnē. Senāts piekrita arī tiesas vērtējumam, ka Eiropas Savienības tiesību izpratnē tas ir tāds labums – valsts atbalsts, par kuru valstij ir pienākums paziņot Eiropas Komisijai, lai tā atbilstoši savai kompetencei novērtētu tā saderību ar iekšējo tirgu. Rezultātā Senāts atzina, ka tiesa spriedumā ir pamatoti noteikusi gan pienākumu Regulatoram no sava budžeta atlīdzināt pieteicējai zaudējumus konkrētā apmērā, gan arī pienākumu atbildīgajai iestādei par to iepriekš paziņot Eiropas Komisijai. Tādējādi Senāts atzina, ka tiesa ir veikusi piemērotus pasākumus, lai nodrošinātu no Eiropas Savienības tiesībām izrietošo pienākumu izpildi, atturoties veikt tādas darbības, kas var apdraudēt LESD mērķu sasniegšanu – nelikumīga valsts atbalsta izmaksu.

Lieta Nr. SKA-14/2023; A43007011

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties