20. Oktobris 2023 13:05
Jaunumi
Stājas spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas paredz smagākus sodus nelegālo migrantu plūsmas organizētājiem

Piektdien, 20. oktobrī, stājas spēkā Tieslietu ministrijas izstrādātās izmaiņas Krimināllikumā, palielinot kriminālsodu par nelegālo migrantu plūsmas organizēšanu, tā stiprinot valsts un sabiedrības drošību hibrīdapdraudējuma apstākļos. Turpmāk tiks pastiprināta arī kriminālatbildība par palīdzību valsts robežu nelikumīgi šķērsojošām personām uzturēties Latvijas Republikā, kā arī pārvietoties valsts teritorijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “Bargāki sodi migrantu plūsmas organizētājiem, kas mantkārīgos nolūkos klaji pārkāpj Latvijas Republikas likumu un nelegālā ceļā pārvadā neidentificētas personas, ir instruments, lai stiprinātu valsts un sabiedrības drošību. Es vēlreiz vēlos uzsvērt, ka blakus Latvijai atrodas militāri agresīvas valstis, kas šobrīd pret mums izvērš hibrīdapdraudējumu, tāpēc jebkura veida sadarbība ar Krievijas un Baltkrievijas režīmiem tiks attiecīgi arī vērtēta un sodīta. Izmaiņas Krimināllikumā paredz gan bargāk sodīt tos, kas pārkāpj likumu, gan arī preventīvi atturēt no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.”

Tāpat turpmāk Krimināllikumā noteikts palielināt brīvības atņemšanas sodu apmērus un izslēgt brīvības atņemšanai alternatīvo sodu – sabiedriskais darbs, jo šis soda veids ir nepietiekams, lai atturētu personas no noziedzīga nodarījuma izdarīšanas, kas vērsts pret valsts robežas un teritoriālo drošību.

Baltkrievijas organizētais hibrīduzbrukums pārpludina kaimiņvalstis ar migrantu straumēm un mākslīgi rada migrācijas krīzi uz Latvijas robežas. Baltkrievijā joprojām atrodas ievērojams migrantu skaits, kas vēlas nokļūt ES, nelikumīgi šķērsojot arī Latvijas Republikas — Baltkrievijas Republikas valsts robežu. Lielais valsts robežu šķērsot gribētāju skaits rada vilinošus apstākļus arī tiem, kas vēlas organizēt vai īstenot nelegālo imigrantu pārvietošanu ES iekšienē, proti, nodrošināt šo personu neatļautu uzturēšanos Latvijā vai citā ES dalībvalstī.

Ar izmaiņām Krimināllikumā valsts robežas un drošības stiprināšanai, aicinām iepazīties vietnē www.likumi.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties