24. Oktobris 2023 16:41
Jaunumi
Baltijas valstu Augstāko tiesu konferences 30 gadu jubilejā tiesas dalās darba efektivizēšanas pieredzē
Foto no Augstākas tiesas arhīva

20. oktobrī notika Latvijas Augstākās tiesas organizēta Baltijas valstu Augstāko tiesu ikgadējā konference, kurā tiesu pārstāvji dalījās pieredzē visām trim valstīm aktuālu jautājumu risināšanā. Šīgada konferences centrālā tēma bija „Efektīva Augstākā tiesa – tiesas darba efektivitātes mērīšana un paaugstināšana”. Diskusiju vadīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Tiesas darba efektivitātes noteikšanas kontekstā tika skatīti tādi jautājumi kā tiesvedības termiņi, līdzsvars starp tiesas darba kvalitāti un kvantitāti, kā arī aplūkoti lietu skatīšanas statistikas dati. Tiesu pārstāvji detalizētāk runāja par iekšējiem resursiem – spriedumu sagatavošanas standartiem, tiesnešu un tiesnešu atbalsta personāla kompetences paaugstināšanu, elektroniskajiem tiesvedības procesiem, kā arī ārējiem resursiem efektivitātes paaugstināšanai, tādiem kā vadlīnijas lietas dalībniekiem un sabiedrības informēšana par tiesas darbu.

Lietuvas Augstākās tiesas priekšsēdētāja Danguolė Bublienė uzsvēra, ka tiesas darba efektivitāte ietver gan kvantitatīvos, gan kvalitatīvos rādītājus. Tāpēc ir svarīgi fokusēties ne tikai uz tiesas procesu paātrināšanu, bet arī uzlabot kasācijas sūdzību skatīšanas procedūru, pilnveidot tiesnešu spriedumu rakstīšanas prasmes, kā arī nodrošināt intensīvāku komunikāciju ar sabiedrību. Viens no veidiem, kā Lietuvas Augstākā tiesa plāno efektivizēt komunikāciju ar sabiedrību un veicināt sabiedrības izpratni par tiesas darbu, ir biežāka preses relīžu publicēšana par tiesu lietām. Lai to īstenotu, tiek izstrādāts tiesas iekšējais mehānisms preses relīžu sagatavošanai.

Igaunijas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Villu Kõve akcentēja tiesu sistēmām raksturīgu kopīgu problēmjautājumu – paaudžu maiņu, kas nozīmē, ka nepieciešams arvien vairāk uzmanības pievērst jaunu cilvēku piesaistīšanai tiesneša amatam un juridiskās izglītības kvalitātes uzlabošanai.

Sarunas noslēgumā Aigars Strupišs secināja, ka visu trīs valstu tiesu sistēmas saskaras ar līdzīgiem problēmjautājumiem, kuru aktualitāte mainās, tāpēc šāda ikgadēja konference ir vērtīga jaunu skatupunktu un ideju gūšanai. Dalībnieki bija vienisprātis, ka sabiedrība sagaida vienotu pieeju no katra tiesneša un tiesām kopumā, jo tiesu vara ir vienots veselums, kur tiesas, tiesneši un tiesu darbinieki darbojas sinerģijā.

Baltijas valstu Augstāko tiesu konferences 30 gadu jubilejas ietvaros Lietuvas Augstākās tiesas priekšsēdētāja Danguolė Bublienė Latvijas un Igaunijas kolēģiem pasniedza dāvanu – 1993. gadā Viļņā parakstītu Baltijas valstu Augstāko tiesu priekšsēdētāju vienošanos par šādas konferences ikgadēju rīkošanu ar mērķi nodrošināt regulāru pieredzes, informācijas un ideju apmaiņu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties