9. Novembris 2023 16:51
Jaunumi
Eiropas Parlaments atbalsta tiesību aktu, kas uzlabos datu izmantošanu

Datu akta mērķis ir veicināt inovāciju, novēršot šķēršļus, kas līdz šim apgrūtināja piekļuvi datiem. Par jauno likumu jau vienojušies EP deputāti un dalībvalstis,

Jaunais likums nosaka to, kā būs jākopīgo dati, kas iegūti, izmantojot savienotus produktus vai saistītus pakalpojumus (piemēram, lietu internetu, rūpnieciskās iekārtas), kā arī ļaus lietotājiem piekļūt pašu radītajiem datiem.

Tas veicinās jaunu pakalpojumu izstrādi, jo īpaši mākslīgā intelekta jomā, kur algoritmu apmācībai ir nepieciešams milzīgs datu apjoms. Jaunā likuma mērķis ir arī mazināt pēcpārdošanas pakalpojumu un savienoto ierīču remonta cenas. Tāpat tas paredz, ka ārkārtas situācijās, piemēram, plūdu un plašu ugunsgrēku gadījumā, publiskās iestādes varēs piekļūt privātā sektora rīcībā esošajiem datiem.

Komercnoslēpumu aizsardzība un nelikumīgas pārsūtīšanas novēršana

EP deputāti nodrošinājuši skaidras definīcijas komercnoslēpumiem un komercnoslēpumu turētājiem, lai novērstu nelikumīgu datu pārsūtīšanu un datu noplūdi uz valstīm, kurās spēkā ir vājāki datu aizsardzības noteikumi. Viņi arī samazināja iespējas izmantot piekļuvi datiem, lai “reversās inženierijas” palīdzību kopētu konkurentu pakalpojumu vai ierīces.

Jaunais likums atvieglo iespējas pāriet no viena mākoņpakalpojumu sniedzēja pie cita, un ievieš drošības pasākumus pret to, mākoņdatu mitinātāju veiktu nelikumīgu datu pārsūtīšanu uz ārvalstīm. EP deputāti nodrošināja, ka mākoņpakalpojumu saņēmējiem būs tiesības apspriest pakalpojumu līgumus un novērst scenāriju, kurā viņi tiek “piesieti” konkrētam pakalpojumu sniedzējam.

Citāts

Eiropas Parlamenta ziņotāja Pilara del Kastiljo Vera (EPP, Spānija) sacīja: "Datu akts pilnībā mainīs spēles noteikumus. Datu pieejamība par rūpniecisko iekārtu darbību ļaus rūpnīcām, fermām un būvniecības uzņēmumiem optimizēt darbības ciklus, ražošanas līnijas un piegādes ķēžu pārvaldību. Datu akts radīs jaunu elastīgu datu infrastruktūru, kas ļaus viegli piekļūt teju bezgalīgam apjomam augstas kvalitātes datu. Tas palīdzēs optimizēt pastāvošos uzņēmējdarbības modeļus un procesus, veicinās jaunu modeļu veidošanos un radīs jaunu vērtību. Citiem vārdiem sakot, tas sniedz iespēju inovācijai un konkurētspējas uzlabošanai”.

Turpmākie soļi

Tiesību akts tika pieņemts ar 481 balsi “par“, 31 “pret“ un 71 deputātam atturoties. Pirms stāties spēkā, tas oficiāli jāapstiprina arī Padomē.

Vispārēja informācija

Cilvēku un mašīnu radīto datu apjoms eksponenciāli pieaug un kļūst par izšķirošu faktoru uzņēmumu un valsts iestāžu inovācijām (piemēram, viedo pilsētu veidošanā). Jaunais tiesību akts ļaus lietotājiem piekļūt pašu radītajiem datiem, jo saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem 80 % no rūpnieciski apkopotajiem datiem nekad netiek izmantoti.

Konference par Eiropas nākotni

Datu akts īsteno principus, kas izklāstīti Konferences par Eiropas nākotni priekšlikumos, jo īpaši 31(7), 35(7) un 35(10) priekšlikumā ar mērķi veidot stabilu un vienlīdzīgu digitālo ekonomiku. Tas sasaucas ar Konferences vīziju par elastīgu datu infrastruktūru, kas pakārtota Eiropas vērtībām un principiem. Datu akts palīdzēs īstenot arī sabiedrisko pakalpojumu digitālo pārveidi un Eiropas kopējās digitālās identitātes ieviešanu, kas optimizēs pārrobežu digitālos darījumus un pakalpojumus, vienlaikus nodrošinot visaptverošu Eiropas standartu un vadlīniju sistēmu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties