13. Novembris 2023 09:55
Jaunumi
Vai cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem piemīt cilvēka cieņa: kas ir autonomija garīgās veselības aprūpē un kā to panākt?

Ar simpoziju “Personas autonomija un garīgās veselības aprūpe: juridiskā perspektīva” 13. novembrī plkst.12.00 Latvijas Universitātes Zinātņu mājā (Jelgavas ielā 3) atklāj personas autonomijai garīgās veselības aprūpē veltītus pasākumus. Personas autonomija jeb pašnoteikšanās tiesības ir cilvēka rīcības brīvība, kas nodrošina viņam tiesības izvēlēties rīcību atbilstoši savām vērtībām un interesēm, tajā skaitā arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem attiecībā uz garīgās veselības aprūpi.

Cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem (GRT – psihosociālas (mentālas) slimības un intelektuālās attīstības traucējumi) ir viena no vismazāk aizsargātajām un nepamatoti izolētām sabiedrības grupām. Daudzās valstīs un arī Latvijā šo cilvēku tiesību pārkāpumi un aizskārumi, tostarp ieslodzīšana slimnīcās vai sociālās aprūpes iestādēs, atstāšana bez palīdzības, diskriminēšana un stigmatizēšana, ir bieža parādība. Nereti cilvēkiem ar GRT tiek ierobežo rīcības brīvību, iespēju izvēlēties un rīkoties atbilstoši savām vērtībām un interesēm (autonomija). Tādēļ ir svarīgi, ka cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem ir pasargāti no cilvēktiesību aizskārumiem un var baudīt tiesības vienlīdzīgi ar citiem.

Tiesībsargs Juris Jansons ir pārliecināts, ka “cilvēka cieņa ir viena no augstākajām vērtībām, kas piemīt ikvienam cilvēkam. Apziņa, ka arī cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem ir cilvēka cieņa, veido pamatu iekļaujošai un vienlīdzīgai sabiedrībai. Eiropas tiesību telpā ir daudz labu piemēru, kā nodrošināt šo cilvēku pašnoteikšanās tiesības garīgās veselības aprūpē sākot no gadījumiem, kad cilvēkiem ir viegliem līdz pat ļoti smagi garīgiem traucējumiem, līdz augstas drošības nodaļām klīnikās, no sabiedrībā balstītiem pakalpojumiem līdz pat veselības aprūpes iestādēm. Arī Latvijā ir labi piemēri, no kuriem citas valstis var mācīties”.

13. novembrī notiks simpozijs “Personas autonomija un garīgās veselības aprūpe: juridiskā perspektīva”, kurā galvenā uzmanība tiks pievērsta garīgās veselības juridiskajai perspektīvai. Savukārt 14. novembra konferences “Personas autonomijas veicināšana garīgās veselības aprūpes praksē” fokusā būs autonomijas veicināšana psihiskās veselības aprūpē. Abi šie pasākumi pulcēs tieslietu, medicīnas un sociālās jomas ekspertus un praktiķus no Eiropas Padomes dalībvalstīm un starptautiskām organizācijām, lai dalītos ar veiksmīgiem piemēriem Eiropā par personas autonomijas nodrošināšanu garīgās veselības aprūpē.

Abiem pasākumiem iespējams sekot līdzi arī attālināti Tiesībsarga biroja, Latvijas Universitātes un Eiropas Padomes Bioētikas komitejas (CDBIO) mājaslapā.

Simpozijs un konference ir Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā pasākumi, kurus organizē Tiesībsarga birojs, Latvijas Universitāte un Eiropas Padomes Bioētikas komiteja (CDBIO).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties