14. Novembris 2023 18:10
Jaunumi
Senāts: Uzņēmuma daļu labprātīgas pārejas rezultātā strīds par valdes pienākumu izdarīt ierakstu dalībnieku reģistrā risināms civilprocesuālā kārtībā

Senāta Administratīvo lietu departaments 14. novembrī atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atstāts spēkā Uzņēmumu reģistra izdarītais ieraksts par izmaiņām dalībnieku reģistrā sabiedrības ar ierobežotu atbildību valdes vietā.

Izskatāmajā lietā persona bija iegādājusies sabiedrības ar ierobežotu atbildību kapitāla daļas. Nespējot panākt, ka sabiedrības valde par to izdara ierakstu dalībnieku reģistrā, persona vērsās tiesā, kas sabiedrības valdei uzlika pienākumu izdarīt ierakstu dalībnieku reģistrā. Tā kā sabiedrība nepildīja tai ar spriedumu uzlikto pienākumu, persona vērsās Uzņēmumu reģistrā ar paziņojumu par ieraksta izdarīšanu dalībnieku reģistra nodalījumā. Uzņēmumu reģistrs sastādīja un pievienoja sabiedrības reģistrācijas lietai jaunu dalībnieku reģistra nodalījumu. Sabiedrība un tās dalībnieki iesniedza pieteikumus administratīvajā tiesā par Uzņēmumu reģistra lēmuma atcelšanu.

Ar Administratīvās apgabaltiesas spriedumu pieteikums par Uzņēmumu reģistra lēmuma atcelšanu noraidīts. Apgabaltiesa atzina, ka likumdevējs nav apzinājis un nav tiesiski noregulējis situāciju, kad sabiedrības ar ierobežotu atbildību kapitāla daļu pārdošanas gadījumā sabiedrības valde likumā noteiktajā kārtībā un termiņā neizdara ierakstu dalībnieku reģistrā, tāpēc Uzņēmumu reģistrs ir tiesīgs izdarīt ierakstu valdes vietā.

Senāts apgabaltiesa secinājmu atzina par nepamatotu. Senāts spriedumā norāda, ka likumdevējs Uzņēmumu reģistra iesaisti dalībnieku reģistrā paredzējis kā izņēmumu no vispārējās kārtības, proti, tikai uz daļu piespiedu atsavināšanas gadījumiem. Savukārt gadījumos, kad daļu labprātīgas pārejas rezultātā valde nepilda tai no likuma izrietošo pienākumu izdarīt ierakstu dalībnieku reģistrā likumā noteiktajā kārtībā un termiņā, sabiedrības valdes rīcības tiesiskuma kontrole ir veicama civilprocesuālā kārtībā. Izskatāmajā gadījumā šis tiesību aizsardzības mehānisms arī ir izmantots, personai vēršoties tiesā, kas sabiedrības valdei uzlika pienākumu izdarīt ierakstu dalībnieku reģistrā. Pieļaujot, ka Uzņēmumu reģistrs sabiedrības kapitāla daļu pārdošanas gadījumā izdara ierakstu dalībnieku reģistrā valdes vietā, norisinātos divi paralēli procesi par vieniem un tiem pašiem faktiskajiem apstākļiem.

Lieta nodota jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

Lieta Nr. SKA-115/2023 (A420178618)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties