28. Novembris 2023 10:10
Jaunumi
Tieslietu ministrijas eksperti piedalās ES krimināltiesiskā instrumenta piemērošanas izvērtējumā par Latviju
Foto no Tieslietu ministrijas arhīva

2023. gadā no  21. līdz 23. novembrim Rīgā Eiropas Savienības (ES) 10. savstarpējās novērtēšanas kārtas novērtētāju komisija veica Eiropas izmeklēšanas rīkojuma krimināllietās (EIR) ieviešanas un piemērošanas izvērtējumu par Latviju. Novērtēšanā piedalījās Tieslietu ministrijas eksperti un pārstāvji no Ģenerālprokuratūras, tiesas un Valsts policijas.

Direktīva 2014/41/ES par Eiropas izmeklēšanas rīkojumu krimināllietās (EIR direktīva) ir jauns, būtisks instruments tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās attiecībā uz pierādījumu vākšanu ES. Direktīvas mērķis ir efektivizēt ES dalībvalstu savstarpējo sadarbību, tādā veidā veicinot pārrobežu izmeklēšanas vienkāršošanu un paātrināšanu jeb noziegumu atklāšanu un vainīgo saukšanu pie atbildības.

Savstarpējās novērtēšanas kārtas novērtētāju komisija veic ieviešanas un piemērošanas izvērtējumu, lai nodrošinātu direktīvas saskaņotāku piemērošanu un raitāku darbību visā ES, vienlaikus lai veicinātu vienotu izpratni par tiesiskās sadarbības mehānismiem.Ja novērtēšanā tiek konstatēti trūkumi un nepilnības (piemēram, atšķirības starp dalībvalstu tiesību sistēmām, praktiskām grūtībām kā termiņa ievērošana, veidlapu aizpildīšana), izvērtēšanas komisija valstij sniedz savas rekomendācijas. Gala ziņojums par Latviju tiks sniegts 2024.gada pavasarī.  

Komisijas sastāvā ir pārstāvji no ES dalībvalstīm – Zviedrijas, Bulgārijas, Polijas, kā arī Eiropas Savienības Padomes Ģenerālsekretariāta un  Eurojust.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties