30. Novembris 2023 15:18
Jaunumi
Publiskajai apspriešanai nodots interešu pārstāvības reģistra un deklarēšanas sistēmas noteikumu projekts

Ceturtdien, 30. novembrī, Tieslietu ministrija nodod publiskajai apspriešanai Ministru kabineta noteikumu projektu, kas paredz ieviest Interešu pārstāvības atklātības likumā noteikto interešu pārstāvības reģistru un interešu pārstāvības deklarēšanas sistēmu. Noteikumu projekts publiskajai apspriešanai būs pieejams līdz 2023. gada 14. decembrim. Pēc tam tas tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā, plānots, ka reģistrs un sistēma darbību sāks 2025. gada 1. septembrī.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Anda Smiltēna atzīmē: “Interešu pārstāvības atklātībai ir būtiska loma tiesiskas vides nodrošināšanā, veicinot, ka sabiedrība uzticas lēmumu pieņemšanas un likumdošanas procesam. Interešu pārstāvības reģistrs un interešu pārstāvības deklarēšanas sistēma būs rīki šo mērķu tālākā sasniegšanā. Līdz ar to reģistra un sistēmas prasību pilnvērtīga ieviešana ir nozīmīga sabiedrībai gan atklātības nodrošināšanas, gan interešu pārskatāmības kontekstā, tai skaitā pievēršot īpašu vērību fizisko personu datu apstrādes prasībām, kā arī atbilstošu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pienācīgai izstrādei.”

Interešu pārstāvības atklātības likums stājās spēkā 2023. gada 1. janvārī, lai nodrošinātu interešu pārstāvības procesa atklātību un veicinātu sabiedrības uzticēšanos interešu pārstāvjiem un publiskajai varai, kā arī nodrošinātu visām ieinteresētajām personām godīgas un vienlīdzīgas iespējas iesaistīties interešu pārstāvībā. Likums paredz interešu pārstāvības reģistra un interešu pārstāvības deklarēšanas sistēmas izveidi, kurus uzdots vest Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistram.

Interešu pārstāvības reģistra un interešu pārstāvības deklarēšanas sistēmas noteikumu projektu ir izstrādājusi Tieslietu ministrija, sadarbojoties ar Valsts kanceleju un Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru. Plašāk par Interešu pārstāvības reģistra un interešu pārstāvības deklarēšanas sistēmas noteikumu projektu skatiet Tieslietu ministrijas tīmekļvietnē. Noteikumu projekts un viedokļa sniegšanas iespējas pieejamas TAP portālā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties