30. Novembris 2023 15:22
Jaunumi
Izdots rekordbiezs “Augstākās Tiesas Biļetens”

Rekordbiezs – uz 170 lappusēm – ir jaunais “Augstākās Tiesas Biļetena” numurs. Lasītājiem noderīgi būs gan Augstākās tiesas konferenču materiāli, gan senatoru un Augstākās tiesas darbinieku tiesībdomas, izteiktas dažādās konferencē, kā arī rakstītas tieši Biļetenam.

Augstākā tiesa sadarbībā ar Satversmes tiesu organizēja starptautisku konferenci par nacionālo tiesu lomu Eiropas Cilvēktiesību tiesas nolēmumu izpildē. Būs vērtīgi izlasīt ECT prezidentes Šīfras O’Līrijas, ECT sekretāres Marijalenas Cirli, Eiropas Savienības Tiesas tiesneses Inetas Ziemeles, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša un senatoru Jāņa Plepa un Anitas Kovaļevskas, ECT tiesneša Mārtiņa Mita pārdomas par šo tēmu.

Savukārt Senāta Administratīvo lietu departamenta sadarbībā ar ACA-Eiropas organizētais seminārs izgaismo tādu tēmu kā administratīvo klusēšanu jeb iestāžu diskrecionāro varu. Tas ir tad, ja iestāde klusē un neatbild uz mūsu iesniegumu.

Šis gads Augstākajai tiesai bijis sabiedrības tiesiskās izglītošanas gads. Sagatavotas animācijas filmas par tiesu, novadīts seminārs skolotājiem par tiesas sagatavotajiem mācību materiāliem un vairāk nekā 1000 skolēnu apmeklējuši Augstāko tiesu – par to visu Biļetenā.

Tiesībdomu sadaļā – senatoru uzstāšanās Latvijas tiesnešu konferencē un Latvijas Universitātes zinātniskajā konferencē un sadarbībā ar Eiropas Savienības Tiesu organizētajā konferencē “Valodas un tiesības”, kā arī sarunu festivālā LAMPA. Īpaši ekskluzīvi – intervija ar ASV profesoru Franku Emmertu speciāli priekš Augstākās Tiesas Biļetena, kurā profesors liek būt modriem, jo – vētra tuvojas! Speciāli Augstākās Tiesas Biļetenam arī zinātniski analītisko padomnieku Viktorijas Soņecas, Oskara Kulmana, Aleksandras Azevas un konsultantes Zinaīdas Indrūnas raksti.

Bagāts citu valstu tiesību materiāls atrodams rubrikā par komandējumu pieredzi un atziņām, savukārt par Latvijas tiesu praksi – attiecīgi šādā sadaļā.

Biļetenā ne tikai juridiski, bet arī cilvēciski nozīmīgi materiāli – saruna “No otras puses”  ar Goda tiesnesi, bijušo Senāta Civillietu departamenta senatori Ritu Saulīti un viņas mazmeitu Eviju Veidi, fotoreportāža par mūsu darbinieku dalību Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos, kā arī par Lietuvas Augstākās tiesas vēsturisku dāvanu  kolēģiem.

“Augstākās Tiesas Biļetens” tiek izdots divreiz gadā. To saņem Latvijas tiesas un citas tiesu sistēmas iestādes, bibliotēkas un augstskolu juridiskās fakultātes. Biļetena 27.numurs vēl drukātā veidā top tipogrāfijā, bet elektroniski tas jau pieejams tiesas mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties