18. Decembris 2023 13:13
Jaunumi
Senatoru skaits departamentos nemainīsies, senatora pienākumus turpinās pildīt Ilze Freimane

Ar Tieslietu padomes lēmumu līdz nākamā gada 24. aprīlim viena Senāta Civillietu departamenta senatora vieta joprojām paliks pārdalīta Administratīvo lietu departamentam un senatora amata pienākumus turpinās pildīt Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Ilze Freimane.

Senatoru amata vietas 2023. gadā bija pārdalītas, lai samazinātu lietu uzkrājumu un lietu izskatīšanas termiņus Administratīvo lietu departamentā. Tā kā šie iemesli joprojām ir aktuāli, savukārt senatora vakanci Civillietu departamentā nav iespējams aizpildīt konkursa kārtībā, nolemts papildu amata vietu Administratīvo lietu departamentā uz laiku saglabāt.

Uz senatora amata vakanci Civillietu departamentā konkursu nevar izsludināt, jo ir jānodrošina tiesneša Alda Laviņa tiesības atgriezties senatora amatā pēc 24. aprīļa, kad beidzas viņa pilnvaru termiņš Satversmes tiesas tiesneša amatā.

Līdz ar to senatoru skaits Senāta departamentos līdz 24. aprīlim nemainīsies: Administratīvo lietu departamentā būs 12 senatori, Civillietu departamentā 14, Krimināllietu departamentā 9 senatori.

Saskaņā ar Tieslietu padomes lēmumiem Administratīvās apgabaltiesas tiesnese Ilze Freimane senatora amata pienākumus sekmīgi pilda kopš 2023. gada 2. janvāra. Tādēļ Augstākā tiesa lūdza Tieslietu padomei lemt tiesnesei turpināt veikt šos pienākumus līdz 24. aprīlim, kamēr ir vakance Administratīvo lietu departamentā.  

Senatoru kopskaitu Senātā nosaka Saeima pēc Tieslietu padomes priekšlikuma. Savukārt senatoru skaitu departamentos nosaka Tieslietu padome pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma (likuma “Par tiesu varu” 44.2. pants un 48.1. pants).

Senatoru vakances vai pagaidu prombūtnes laikā Tieslietu padome pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma un pozitīva attiecīgā departamenta atzinuma saņemšanas var uz laiku – ne ilgāku par diviem gadiem – uzdot aizstāt apgabaltiesas tiesnesim (likuma “Par tiesu varu” 79. pants).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties