19. Decembris 2023 12:16
Jaunumi
Svētku pasākumā atzīmēs Latvijas Senāta 105. gadadienu

Ar svētku pasākumu Augstākā tiesa šodien atzīmē Latvijas augstākās tiesu instances – Latvijas Senāta – 105. gadadienu.

Pasākumā kopā ar tagadējiem senatoriem un tiesas darbiniekiem aicināti piedalīties arī bijušie Augstākās tiesas tiesneši, kā arī tiesas darbinieki, kas kļuvuši par tiesnešiem un strādā rajona un pilsētas tiesās un apgabaltiesās.

Svētku pasākumā tiks pasniegtas arī Augstākās tiesas Temīdas balvas – Profesionālā, Radošā un Īpašā, ar kurām tiek novērtēti senatoru un darbinieku profesionālie sasniegumi un iniciatīvas. Šī tradīcija Augstākajā tiesā turpinās jau 19 gadus.

19. decembrī ir vēl viena jubileja – Augstākās tiesas muzeja 25. dzimšanas diena. Muzejs kļuvis par būtisku Augstākās tiesas dzīves daļu un interesantu tiesas vizītkarti. Muzeja 25 gadu jubilejai veltīta ir publikāciju sērija “Muzeja lietu stāsti” tiesas mājaslapā un Tviterkontā visa šī gada garumā. Stāsti apkopoti grāmatā, kas tiks atvērta svētku pasākumā.

Informācija: Latvijas Senāts bija kasācijas instance Latvijas tiesu sistēmā no 1918. gada līdz 1940. gadam. Drīz pēc Latvijas valsts proklamēšanas, 1918. gada 6. decembrī, Tautas padome pieņēma Pagaidu nolikumu par Latvijas tiesām un tiesāšanas kārtību, nosakot, ka kasācijas instance visās lietās ir Latvijas Senāts. Nākamajā dienā amatā apstiprināja pirmos senatorus Kristapu Valteru un Jāni Graudiņu, bet par Senāta dibināšanas dienu uzskata 19. decembri, kad amatā apstiprināti vēl pieci senatori. Līdz 1940. gada novembrim, kad padomju vara Senātu likvidēja, senatora amatā bija strādājuši 36 tiesneši. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, veidojot Latvijā trīspakāpju tiesu sistēmu, Senāts tika atjaunots Augstākās tiesas sastāvā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties