21. Decembris 2023 09:12
Jaunumi
Publiskā iepirkuma kārtībā slēgti līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumiem izskatāmi administratīvajā tiesā

Pietiekuma par nelikumīga valsts atbalsta konstatēšanu, pārtraukšanu un atgūšanu, kā arī noslēgto līgumu atzīšanu par spēkā neesošu pakļautību nosaka strīdus līguma tiesiskā daba – atzinusi Senāta departamentu priekšsēdētāju sēde.

Ja nelikumīgs un nesaderīgs komercdarbības atbalsts saņemts, pamatojoties uz tiesību aktu publisko tiesību jomā vai izriet no tiesas nolēmuma, tas ir atgūstams Administratīvā procesa likuma kārtībā. Savukārt, ja šāds atbalsts saņemts, pamatojoties uz civiltiesisku līgumu, atbalstu atgūst un citus ar līgumu saistītos strīdus risina Civilprocesa likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Senāta departamentu priekšsēdētāju sēde 18. decembrī tika sasaukta, lai izšķirtu Administratīvās rajona tiesas tiesneša jautājumu par pieteikuma pakļautību. Proti, kurā tiesā izskatāms SIA „Latvijas Sabiedriskais Autobuss” pieteikums par nelikumīga valsts atbalsta konstatēšanu, pārtraukšanu un atgūšanu, kā arī starp Daugavpils valstspilsētas pašvaldību vai VSIA „Autotransporta direkcija” un attiecīgo atbildētāju noslēgto sabiedriskā transporta pakalpojumu līgumu atzīšanu par spēkā neesošiem.

Senāta departamentu priekšsēdētāju sēde norāda: ja nelikumīgs un nesaderīgs komercdarbības atbalsts saņemts, pamatojoties uz tiesību aktu publisko tiesību jomā vai izriet no tiesas nolēmuma, tas atgūstams Administratīvā procesa likuma kārtībā, neatkarīgi no tā, vai ir ticis pieņemts Eiropas Komisijas lēmums par valsts atbalsta atzīšanu par nelikumīgu.

Turpretim, ja nelikumīgs un nesaderīgs komercdarbības atbalsts saņemts, pamatojoties uz civiltiesisku līgumu, atbalstu (kopā ar procentiem) atgūst un citus ar šo līgumu saistītos strīdus risina Civilprocesa likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Senāts jau iepriekš ir atzinis, ka publiska iepirkuma kārtībā slēgti līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu pasažieriem ir publisko tiesību līgumi un šādu publiskā iepirkuma kārtībā slēgtu līgumu tiesiskuma vērtējums ietilpst administratīvās tiesas kompetencē. Analoģiski vērtējamas pašvaldības tiešā piešķīruma kārtībā noteiktās tiesības komersantam sniegt pasažieriem sabiedriskā transporta pakalpojumus attiecīgajā pašvaldībā. Tātad pašvaldības un VSIA „Autotransporta direkcija” noslēgtie līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu ir publisko tiesību līgumi un strīds ir pakļauts administratīvajai tiesai.

Saskaņā ar likuma „Par tiesu varu” 50. panta piekto daļu Augstākās tiesas priekšsēdētājs sasauc Senāta departamentu priekšsēdētāju sēdes, kurās izšķir tiesneša vai tiesas iesniegtu jautājumu par lietas pakļautību. sēdes vada un ar balsstiesībām tajās piedalās Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties