21. Decembris 2023 11:16
Jaunumi
Ar Temīdas balvām Augstākajā tiesā novērtēts profesionāls, radošs un rūpīgs darbs
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Augstākās tiesas Profesionālā Temīdas balva šogad piešķirta Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītājai Anitai Zikmanei, Radošā Temīdas balva – Augstākās tiesas Administrācijai, Īpašā Temīdas balva – Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīdzei Santai Vīgantei.

Augstākās tiesas ceļojošās Temīdas balvas tiek pasniegtas jau 19 gadus, tām ir trīs kategorijas un ar tām tiek izteikta pateicība tiesnešiem un darbiniekiem par profesionalitāti, radošumu un īpašu veikumu konkrētajā gadā.

Kandidātus Temīdas balvas nominācijām izvirzīt var jebkurš tiesnesis vai darbinieks, bet pamatojumus izvērtē žūrija. Profesionālās un Radošās balvas piešķiršanā izšķirošais ir žūrijas lēmums. Savukārt Īpašās Temīdas balvas rezultātu otrajā kārtā noteica kolektīva balsojums.

Uzvarētāji saņem ceļojošo Temīdas balvu. Tēlnieka Edvīna Krūmiņa veidotajā balvā atveidots Tiesu pils simbols – Kārļa Zemdegas skulptūra „Taisnība”.

Anitas Zikmanes vadībā šogad sagatavotas tiesu praksei un kvalitātei nozīmīgas vadlīnijas – Kasācijas sūdzību vadlīnijas, tiesas spriedumu vadlīnijas Senātam un pirmajai instancei. Izvirzot Profesionālajai Temīdas balvai, novērtēts viņas atbalsts senatoriem nolēmumu sagatavošanā, sarežģītu tiesību jautājumu izpētē un Eiropas Savienības normu piemērošanā, kā arī Senāta un citu judikatūras resursu mācības jaunajiem tiesas darbiniekiem un palīgiem. Tāpat novērtēts informatīvais un skaidrojošais darbs – Senāta resursu izmantošanas mācības zemāku instanču tiesām un studentiem, skaidrojošie videomateriāli un rokasgrāmata Senāta judikatūras klasifikatoru lietošanai. Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja arī kopā ar Satversmes tiesas kolēģiem veidoja starptautiskās konferences “Tiesu varas loma ECT nolēmumu izpildē” saturu. Pieteikumos atzīmēts, ka Anita ir apveltīta ar ļoti lielām darba spējām un radošu iniciatīvu, vienmēr gatava jauniem izaicinājumiem un uzdevumiem, mērķtiecīga un veiksmīgi sadarbojas ar visām tiesas struktūrvienībām.

Radošo Temīdas balvu Augstākās tiesas Administrācija saņēma par vairākiem lieliem un radošiem projektiem, ko tā organizējusi un nodrošinājusi vadītājas Sandras Lapiņas vadībā. Atzīmēti tādi projekti kā Plēnuma zāles pārbūve, divas lielas starptautiskas konferences, skolu projekts ar animācijas filmām, skolotāju semināru un skolēnu ekskursijām, Muzeju nakts Augstākajā tiesā, Temīdas telts Lampā. Novērtēti arī kolektīva saliedēšanas pasākumi un plašs mācību piedāvājums, īpaši – senatoru palīgu mācības. Tas bijis vienots komandas darbs, radošas komandas radošs darbs. Norādīts, ka tas, ko dara Administrācija, bieži vien ir neredzams, bet ļoti nozīmīgs ikdienas darbs.

Īpašo Temīdas balvu saņēma Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīdze Santa Vīgante par sistēmisku, pedantisku pieeju darba organizācijai, par aktīvu dalību un iesaisti tiesas darba dzīvē, par interesi un iedziļināšanos visos jautājumos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties