27. Decembris 2023 12:52
Jaunumi
Aktualizēts Senāta atziņu apkopojums par kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem

Augstākās tiesas mājaslapā publicēts Senāta tiesu prakses atziņu apkopojums par to, kā kriminālprocesā izlemt jautājumu par kaitējuma kompensāciju ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem.

Šāds apkopojums tika veikts un publicēts jau 2021. gadā un ietvēra Senāta nolēmumus kopš 2020. gada. Tagad apkopojums ir aktualizēts un aptver arī būtiskākos 2022. gadā un 2023. gadā pieņemtos nolēmumus.  

Atgādināms, ka 2020. gadā Senāts grozīja judikatūru jautājumā par kaitējuma atlīdzību cietušajam ceļu satiksmes negadījumā un atzina, ka kriminālprocesā no vainīgā var tikt piedzīti tie zaudējumi, kuri netiek atlīdzināti saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu vai kuri pārsniedz šajā likumā un saskaņā ar to izdotajos normatīvajos aktos noteikto apdrošinātāja atbildības limitu. Ja cietušais uzskata, ka viņam ceļu satiksmes negadījumā nodarītie zaudējumi naudas izteiksmē ir lielāki nekā apdrošināšanas atlīdzība, kas aprēķināta atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, viņam ir tiesības vērsties pie apdrošinātāja ar lūgumu pārskatīt pieņemto lēmumu par apdrošināšanas atlīdzību, un gadījumā, ja aprēķinātā apdrošināšanas atlīdzība nesniedz gandarījumu par morālo aizskārumu, cietušais var celt prasību pret apdrošinātāju vispārējās jurisdikcijas tiesā.

Pārējos gadījumos kaitējuma kompensāciju kriminālprocesā nenoteic.

Apkopojumu aktualizēja Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa sadarbībā ar Krimināllietu departamentu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties