29. Decembris 2023 10:59
Jaunumi
KNAB rosinājis uzsākt kriminālvajāšanu saistībā ar sociālā pabalsta izkrāpšanu no Ādažu pašvaldības budžeta

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodeva Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguva pietiekamus pierādījumus, ka bijusī Ādažu novada pašvaldības valsts amatpersona kopā ar trim fiziskām personām izkrāpa pašvaldības budžeta līdzekļus. Bijusī valsts amatpersona par noziedzīgo darbību veikšanu pretī saņēma kukuli.

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka laika periodā no 2022. gada jūnija līdz 2023. gada oktobrim bijusī Ādažu novada pašvaldības sociālā darbiniece, darbojoties organizētā grupā, veica darbības, lai panāktu nepamatotu sociālā pabalsta piešķiršanu vienai no noziedzīgajā nodarījumā iesaistītajām personām. Bijusī valsts amatpersona par šīm noziedzīgajām darbībām saņēma no citām noziegumā iesaistītajām personām kukuli – dāvanu karti 100 eiro vērtībā. Krāpniecisko darbību rezultātā pašvaldībai nodarīts ne mazāk kā trīs tūkstoši eiro mantiskais zaudējums.

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2023. gada 8. jūnijā un izmeklēja krāpšanu un kukuļdošanu organizētā grupā, kā arī kukuļņemšanu. Atbildība par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem paredzēta Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā, 320. panta otrajā daļā un 323. panta trešajā daļā.

Pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā KNAB rosināja uzsākt kriminālvajāšanu pret četrām personām par krāpšanu organizētā grupā. Papildus KNAB inkriminēja bijušajai valsts amatpersonai kukuļņemšanu, savukārt trim parējām noziedzīgajās darbībās iesaistītajām fiziskajām personām – kukuļdošanu organizētā grupā. 

KNAB, 27. decembrī nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdza pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties