5. Janvāris 2024 10:35
Jaunumi
Ekonomisko lietu tiesa lemj par labu prasītājiem karteļu radīto zaudējumu lietās

Ekonomisko lietu tiesa 2023. gada 29. decembrī daļēji apmierināja sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Autotransporta direkcija” prasību pret sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Moller Auto Krasta” par zaudējumu piedziņu sakarā ar konkurences tiesību pārkāpumu, nospriežot piedzīt par labu SIA “Autotransporta direkcija” 2835,37 EUR, likumiskos procentus 2041 EUR, tiesāšanās izdevumus 350,25 EUR, kopā 5226,62 EUR.

Starp SIA “Autotransporta direkcija” un SIA “Moller Auto Krasta” 2011. gada 27. aprīlī noslēgts līgums par vieglā automobiļa Volkswagen Caravelle piegādi ar ieskaitu. Līguma summa bija 30 047,45 lati, un summas daļa 10 120,38 lati tika dzēsta ieskaita veidā, nododot SIA “Moller Auto Krasta” pretī lietotu Volkswagen Multivan automašīnu, bet pārējo daļu samaksājot naudā.

2014. gada 15. decembrī Konkurences padome pieņēma lēmumu, ar kuru SIA “Moller Auto Krasta” un vairāku citu komersantu darbībās konstatēta dalība kartelī jeb Konkurences likuma 11. panta pirmajā daļā noteiktās vienošanās aizlieguma pārkāpums Volkswagen markas automašīnu publiskajos iepirkumos.

Prasītāja vērsās tiesā ar prasību par zaudējumu piedziņu sakarā ar konkurences tiesību pārkāpumu, lūdzot piedzīt no atbildētājas zaudējumus 4275,36 EUR un nokavējuma procentus 3065,30 EUR. Prasītāja norādīja, ka precīzu zaudējumu apmēru jeb karteļa uzcenojumu tai ir pārmērīgi grūti pierādīt, un prezumēja to 10 % apmērā no līguma cenas, bet gadījumā, ja tiesa šo pieņēmumu neatzītu par pamatotu, lūdza zaudējumus noteikt pēc tiesas ieskata.

Tiesa, nosakot zaudējumus pēc sava ieskata, par samērīgu atzina piedzīt par labu SIA “Autotransporta direkcija” atlīdzību 10 % apmērā no 19 927,07 latiem (28 353,67 EUR) jeb no summas, kas reāli tika samaksāta par Volkswagen Caravelle piegādi, proti, 2835,37 EUR apmērā, kā arī likumiskos procentus 2041 EUR. Spriedums vēl nav stājies spēkā un var tikt pārsūdzēts.

Tāpat Ekonomisko lietu tiesa 2023. gada 28. novembrī apstiprinājusi izlīgumu starp Valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” un Sabiedrību ar ierobežotu atbildību “VALKAS MELORĀCIJA” civillietā par konkurences pārkāpuma radīto zaudējumu atlīdzināšanu.

Ar izlīgumu SIA “VALKAS MELORĀCIJA” apņēmās atlīdzināt VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” 30 040,32 EUR (Konkurences likumā paredzētā 10 % pārmaksas prezumpcija 23 864,97 EUR, likumiskie procenti 3019,57 EUR, tiesāšanās izdevumi 3155,78 EUR).

2019. gada 2. janvārī starp SIA “VALKAS MELORĀCIJA” un VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” tika noslēgts uzņēmuma līgums par būvdarbu veikšanu 376 815,04 EUR vērtībā. Būvdarbi ietvēra valsts nozīmes ūdensnotekas Rēzeknīte būvniecību. Būvdarbu laikā bija nepieciešams veikt gultnes nostiprināšanu, papildus aizsargdambja izveidi gultnē, ūdens pārsūknēšanu un/vai demontāžu.

Ar Konkurences padomes lēmumu SIA “VALKAS MELIORĀCIJA” un cita sabiedrība sodīta par saskaņotu piedāvājumu sniegšanu VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” organizētajos iepirkumos. Savukārt VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” cēla prasību par to zaudējumu piedziņu, kas izriet no konkurences tiesību pārkāpuma.

Prasības iesniegšanas brīdī SIA “VALKAS MELIORĀCIJA” jau bija daļēji kompensējusi VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” radītos zaudējumus, tomēr starp pusēm pastāvēja strīds par radīto zaudējumu gala apmēru. Tiesa ierosināja civillietu par zaudējumu atlīdzību, kas izriet no konkurences tiesību pārkāpuma, un, saņemot izlīguma projektu, secināja, ka nepastāv izlīguma slēgšanas ierobežojumi, līdz ar to noslēgtais izlīgums apstiprināms un tiesvedība lietā izbeidzama. Noslēgtais izlīgums ir stājies spēkā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties