5. Janvāris 2024 10:37
Jaunumi
Administratīvās rajona tiesas reģionu tiesu namiem – 15 gadi
Foto no Latvijas Tiesu Portāla tiesas.lv

Administratīvā rajona tiesa darbu sāka 2004. gada 2. februārī. Sākotnēji tā atradās tikai Rīgā, bet tiesu nami Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Rēzeknē durvis vēra 2009. gada 5. janvārī. Tādējādi šogad administratīvās tiesas atzīmē ne vien savu 20. jubileju, bet arī reģionu tiesu namu 15. gadadienu.

Savulaik, veicot grozījumus Administratīvā procesa likumā, tika skaidrots, ka Administratīvās rajona tiesas izvietošanai reģionos ir divi pamatmērķi – atslogot Rīgas tiesu namu un padarīt administratīvās tiesas pieejamākas privātpersonām. [1] Tā laika tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš pirms tiesu namu atklāšanas teica: “Viens no tiesiskas valsts pamatnosacījumiem ir tiesu pieejamība, taču, ja ir tikai viens Administratīvās rajona tiesas nams Rīgā, tad grūti runāt par tās pieejamību cilvēkiem, kas dzīvo lielā attālumā no galvaspilsētas. Turklāt šobrīd tiesa ir ļoti noslogota,  un uz lietas izskatīšanu ir jāgaida gads vai pat ilgāk.” [2] 

Šodien, raugoties uz reģionu tiesu namu darbu, Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja Aiga Putniņa uzskata, ka tiesu namu izveide pirms 15 gadiem sevi ir attaisnojusi un arī turpmāk tie būs nozīmīgs administratīvo tiesu balsts: “Reģiona tiesu nami joprojām kalpo tiem izvirzītajiem pamatmērķiem. Lai gan arvien plašāk tiek ieviesti dažādi tehniskie risinājumi, kas ļauj ar lietas materiāliem iepazīties elektroniski un tiesas sēdes organizēt attālināti, tomēr ir jautājumi, kas joprojām efektīvāk risināmi klātienē. Attiecīgi reģionu tiesu nami nodrošina tiesas pieejamību ārpus Rīgas. Tāpat reģionu tiesu namu tiesneši un darbinieki nereti nāk talkā un palīdz izskatīt Rīgas tiesu namam piekritīgās lietas, kam savukārt lieti noder mūsdienu tehniskās iespējas. Iespēja tiesas ietvaros izlīdzināt lietu noslodzi, ir ļāvusi nodrošināt efektīvu tiesas darbu un administratīvo lietu izskatīšanu saprātīgā termiņā.”

[1] https://titania.saeima.lv/LIVS/SaeimaLIVS.nsf/0/9B651997E261A3D7C22574DA00457AEE?OpenDocument 

[2] https://www.tm.gov.lv/lv/jaunums/regionos-darbu-uzsaks-administrativa-rajona-tiesa

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties