9. Janvāris 2024 13:37
Jaunumi
Aktualizēts Valsts civilās aizsardzības plāns

Otrdien, 9. janvārī, Ministru kabinets apstiprināja Valsts civilās aizsardzības plāna (CA plāns) atjaunoto redakciju. CA plāns ir plānošanas dokuments, kas ietver katastrofas pārvaldīšanas pasākumus kara, militāra iebrukuma vai to draudu gadījumā. Atjaunotā redakcija paredz vairākus būtiskus papildinājumus civilās aizsardzības sistēmas funkcionēšanā.

Ņemot vērā laikapstākļu izraisītos izaicinājumus, ar kuriem Latvija saskaras pēdējo gadu laikā, ir precizēts pielikums par paliem, plūdiem un vējuzplūdiem. Tāpat plāna atjaunotajā redakcijā pārskatīti izpildes termiņi arī citiem CA plānā ietvertajiem katastrofu pārvaldīšanas pasākumiem.

Pēdējo gadu ģeopolitisko notikumu dēļ, īpaši Krievijas izraisītā kara Ukrainā, redakcijā ir atjaunoti pasākumu, kas attiecas uz sabiedrības drošību kara apdraudējuma gadījumā. Piemēram, plānā ir iekļauti pasākumi, kas saistīti ar patvertņu un tām pielāgojamo būvju apzināšanu, remontu, aprīkošanu un pārbaudi, kā arī mobilizējamajiem civilās aizsardzības formējumiem (to skaita un uzdevumu noteikšana nozarēs un pašvaldībās, materiāltehniskā nodrošinājuma noteikšana, apmācību un mācību organizēšana, iesaiste ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu veikšanā).

Tāpat ir papildināta informācija par kontrolētu masveida iedzīvotāju evakuāciju un pārvietošanu militāra iebrukuma, katastrofas vai to draudu gadījumā, vadlīnijas evakuācijas punkta izveidei un pulcēšanās vietu noteikšanai evakuācijas gadījumā.

Plāns aktualizēts atbilstoši nozaru ministriju un to padotības iestāžu priekšlikumiem, Valsts kontroles atbilstības revīzijas ziņojumā “Valsts civilās aizsardzības sistēmas plānošana un gatavība” norādītajam, kā arī apdraudējumu pārvarēšanas 2022. gada mācībās izdarītajiem secinājumiem.

CA plānā ir arī precizēta informācija par iedzīvotāju apziņošanas kārtību ar sabiedrisko mediju starpniecību. Iedzīvotāji var saņemt informāciju par katastrofu vai to draudiem, rīcību un veicamajiem pasākumiem šādos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos – Latvijas radio 1, Latvijas radio 2, Latvijas radio 3, Latvijas radio 4, Latvijas radio 5, Latvijas Radio 6 (Radio Naba), Latvijas televīzija LTV1 un LTV7, kā arī "Re:TV" televīzija un ziņu aģentūra LETA.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties