10. Janvāris 2024 14:13
Jaunumi
Apmierināta prokurora prasība, kas celta ierobežoti rīcībspējīgas personas interesēs

Ar Rīgas apgabaltiesas 2024. gada 5. janvāra spriedumu apmierināta Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļas prokurores prasība, kas celta ierobežoti rīcībspējīgas personas interesēs par saistību piespiedu izpildīšanas apturēšanu, aizdevuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu un piedziņas atzīmes dzēšanu.

Konstatēts, ka starp fiziskām personām noslēgts līgums par 150 000 latu aizdevumu. Saskaņā ar minēto līgumu aizņēmējs uzņemtās saistības garantēja ar viņam piederošo nekustamo īpašumu. Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu saistība pēc noslēgtā aizdevuma līguma nodota piespiedu izpildīšanai un zemesgrāmatas nodalījumā nostiprināta atzīme par 216 536, 94 eiro piedziņu. Prokuratūras pārbaudes gaitā noskaidrots, ka aizdevējs līgumu slēdzis, zinot, ka prasītājam trūkst vajadzīgo prāta spēju, lai saprastu savu darbību nozīmi un apzinātos to sekas. Tāpat noskaidrots, ka pēc aizdevuma līguma noslēgšanas atbildētājs iecelts par prasītāja aizgādni.

Prokurore prasībā norādījusi, ka aizņēmējs aizdevuma līguma noslēgšanas brīdī nevarēja saprast savu rīcību un darījuma nozīmi, tāpēc aizdevuma līgums, pamatojoties uz Civillikumu, atzīstams par spēkā neesošu no tā noslēgšanas brīža.

Apmierinot prasību, tiesa atzina, ka prasītāja garīgās veselības stāvoklis uz aizdevuma līguma noslēgšanas brīdi ir pamats šī līguma atzīšanai par spēkā neesošu no tā noslēgšanas brīža, kas secīgi ir pamats viņa atbrīvošanai no saistību izpildes, kas pēc šī līguma nodotas piespiedu izpildei.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties