10. Janvāris 2024 15:45
Jaunumi
Deputāti: Rēzeknes finanšu krīze varētu būt apzināta pašvaldības novešana līdz bankrotam; jāsauc pie atbildības amatpersonas

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības un Publisko izdevumu un revīzijas komisiju kopsēdē trešdien, 10. janvārī, deputāti pauda bažas, ka Rēzeknes pašvaldības novešana līdz bankrotam varētu būt apzināta kaitnieciska rīcība. Komisijas aicināja Tieslietu ministriju trīs mēnešu laikā pārskatīt likumus, izvērtējot iespēju noteikt kriminālatbildību arī pašvaldību amatpersonām par vietvaras novešanu līdz maksātnespējai.

Atbildība par pašvaldības ļaunprātīgu novešanu līdz maksātnespējai likumos būtu paredzama gan pašvaldību deputātiem, gan ierēdņiem, uzsvēra Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. Viņš norādīja, ka pašlaik ir paredzēta atbildība par uzņēmumu ļaunprātīgu novešanu līdz maksātnespējai, kamēr pašvaldībā šādas atbildības neesot. Vērtējot neapskaužamo pašvaldības situāciju, O. Burovs arī atzīmēja, ka tai pietrūkst valstiskuma, kas ietver arī saimnieciskumu.

Svarīgi likumos noteikt, ka arī vēlētas amatpersonas var saukt pie atbildības, citādi patlaban izveidojusies situācija ar pašvaldības visatļautību un nesodāmības sajūtu, uzsvēra Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Viktorija Baire. Ņemot vērā Valsts kontroles negatīvo atzinumu saistībā ar kritisko finanšu situāciju Rēzeknē, pašvaldībai līdz 28. februārim komisijai jāziņo par pieņemto šī gada budžetu, norādīja V. Baire.

Komisijas šodien, spriežot par finanšu situāciju Rēzeknē un turpmākajiem risinājumiem, pieņēma vēl virkni lēmumu, tostarp aicināt Valsts kontroli nosūtīt veikto revīziju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un Ģenerālprokuratūrai, kā arī KNAB sniegt informāciju deputātiem par progresu sāktajā pārbaudē par finanšu situāciju Rēzeknes pašvaldībā.

Tāpat deputāti rosināja Finanšu ministrijai, sākot finanšu stabilizācijas procesu Rēzeknes pašvaldībā, izskatīt iespēju piesaistīt starptautisku auditorkompāniju šī procesa kontrolei. Šis īstenojams, ja pēc 22. janvāra Rēzeknes dome nebūs sagatavojusi sabalansētu šī gada budžeta projektu.

Finanšu ministrijas pārstāvji šodien sacīja, ka būs jālemj par aizdevuma piešķiršanu pašvaldībai, kas šai situācijā esot neizbēgami. Savukārt Rēzeknes pašvaldības pārstāvji informēja, ka plānotais aizdevuma apjoms ir pieci miljoni eiro, ko pašvaldība varētu segt aptuveni 20 gadu laikā.

Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka Rēzeknes pašvaldības 2023. gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi. Valsts kontrole sniegusi negatīvu atzinumu, kā galvenos iemeslus norādot nepietiekamu esošās situācijas izvērtējumu, paļaušanos uz finansējuma pieejamību, kā arī budžeta vadības un grāmatvedības uzskaites procesa sadrumstalotību.

Tāpat deputāti šodien aicināja Valsts kontroli turpināt uzsākto darbu, tostarp arī vērtēt Rēzeknes pašvaldības darbu tās kapitālsabiedrību uzraudzībā. Komisijas Rēzeknes finanšu situācijai turpinās sekot līdzi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties