15. Janvāris 2024 09:30
Jaunumi
Izdots otrais Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums
Foto no Augstākas tiesas arhīva

12. janvārī Tiesnešu ētikas komisija prezentēja jauno “Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājumu 2017–2023”. Tas ir turpinājums pirmajam šādam krājumam, kurā bija apkopotas un sistematizētas Tiesnešu ētikas komisijas skaidrojumos un atzinumos izteiktās atziņas no tās izveidošanas 2008. gadā līdz 2016. gadam.

Atverot grāmatu, Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdētāja Dace Skrauple uzsvēra: krājuma izdošana apliecina tiesnešu vēlmi augt un pilnveidoties, nevis savas kļūdas un problēmas noslēpt un paturēt tikai savā lokā. Katrs komisijas atzinums un skaidrojums tapis ilgu diskusiju rezultātā, jo Tiesnešu ētikas komisija apzinās, ka tās izteiktās atziņas veido Latvijas tiesu sistēmas ētikas standartu un nosaka turpmāko tiesnešu rīcību un attieksmi dažādās dzīves situācijās.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs atgādināja, ka Tiesnešu ētikas komisija izveidojās smagā brīdī, kad sabiedrības uzticēšanos tiesu varai satricināja skandalozas publikācijas par “tiesāšanās ķēķi”. Taču tiesu sistēma prata no šīs situācijas iziet stiprāka, proti, izveidojot savu pašpārvaldes institūciju – Tiesnešu ētikas komisiju. Šī komisija ir uzstādījusi tiesnešiem augstus ētikas standartus, taču tā ir arī palīgs tikt galā ar izaicinājumiem un problēmām, lai tiesneši šos standartus sasniegtu.  Lai Ētikas komisijas atziņu krājums būtu uz katra tiesneša rakstāmgalda ikdienā – vēlēja Aigars Strupišs.

Senatore Dzintra Amerika, bijusī Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdētāja, grāmatai vēlēja likteni būt nobružātai. Jo tas liecina, ka tā ir bieži cilāta, pāršķirstīta, pārlasīta, tātad – tā ir laba un noderīga grāmata. Lai katrs tiesnesis, lasot šo grāmatu, saskata iespēju augt, lai tiek novērtēts, ka ētika ir būtisks instruments tiesnešu rokās, kas stiprina sabiedrības uzticēšanos.

Arī senatore Anita Kovaļevska, kas arī bijusi Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdētāja, uzsvēra, ka Ētikas komisija attīstījusies par vērtīgu un noderīgu instrumentu tiesu sistēmā, par ko viņa ar lepnumu stāsta arī citu valstu tiesnešu auditorijās. Tas, ka Latvijā ētikas jautājumi ir nodalīti no disciplinārkolēģijas jautājumiem, ļauj par tiesnešu ētiku runāt daudz plašāk un vienlaikus – daudz niansētāk. Viņa komisijā strādājusi ar prieku, jo apspriešanā bijis daudz interesantu situāciju, diskusijas bijušas aizraujošas un vērtīgas. Lai tādas tās būtu arī turpmājām Tiesnešu ētikas komisijām – vēlēja senatore.

Šajā Tiesnešu ētikas atziņu krājumā apkopoti 39 skaidrojumi un atzinumi par tiesnešu profesionālo ētiku (pirmajā krājumā bija līdzīgs skaits – 43). Atspoguļotos jautājumus komisija analizējusi saistībā ar tiesnešu un tiesu priekšsēdētāju lūgumiem pēc padoma, vērtējusi personu iesniegumus, turklāt, ja komisija atzinusi konkrēto jautājumu par tiesu varai nozīmīgu, to darījusi arī pēc savas iniciatīvas. Ja konstatēts ētikas pārkāpums, sniegts komisijas atzinums, bet, ja komisija atzinusi, ka konkrētajā gadījumā nav konstatējams tiesnešu ētikas normu pārkāpums, tomēr attiecīgais jautājums tiesnešiem ir aktuāls, tā sniegusi skaidrojumu, vēršot tiesnešu uzmanību uz profesionālās ētikas standartiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties