19. Janvāris 2024 10:45
Jaunumi
Latvijā no 1. jūlija tiesiskais regulējums ļaus reģistrēt partnerību

Piektdien, 19. janvārī, Valsts prezidents izsludinājis Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Notariāta likumā, kas paredz ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību – Latvijā no šī gada 1. jūlija.

Grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām – gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma –, kurām ir personiskas attiecības un kopīga saimniecība un nepastāv ierobežojumi partnerības noslēgšanai, vienkāršā un ērtā veidā reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra. Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

Tāpat jaunieviestais tiesību institūts paredz izmaiņas attiecībā uz valsts amatpersonas deklarācijā norādāmo informāciju, proti, turpmāk valsts amatpersonas deklarācijā būs jānorāda persona, ar kuru ir noslēgta partnerība.

Papildu informācija:

Lai izpildītu Satversmes tiesas 2020. gada 12. novembra spriedumu, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere 2023. gada 26. okobrī iesniedza izskatīšanai Saeimas Juridiskajā komisijā Tieslietu ministrijas izstrādo likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā plānots ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību. Saeima likumprojektu pakotni 2023. gada 9. novembrī atbalstīja galīgajā lasījumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties