22. Janvāris 2024 09:19
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs plēnumā akcentē sadarbības nozīmi Senāta darbā

Augstākā tiesa aizvadītajā gadā strādājusi labi, taču ir rezerves efektivitātes uzlabošanai – gada atskaites plēnumā 19. janvārī norādīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Priekšsēdētājs akcentēja būtiskākos faktus: ir samazinājies neizskatīto lietu daudzums, izskatīto lietu skaita attiecība pret saņemto lietu skaitu jeb izskatīšanas koeficients ir pozitīvs, lietu izskatīšanas termiņi atbilst Tieslietu padomes apstiprinātajiem standartiem. Tam, ka Administratīvo lietu departamentā tie ir ilgāki, ir savi iemesli – tiesvedību apturēšana sakarā ar vēršanos Satversmes tiesā un Eiropas Savienības Tiesā.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs akcentēja sadarbību starp Senāta departamentiem tiesību jautājumu risināšanā, kas jau kļuvusi par veiksmīgu praksi un kas jāturpina.

Tāpat turpināma departamentu veiksmīgā sadarbība ar zemāku instanču tiesām. Apsverama ideja par Senāta pārstāvjiem kā juridiskās metodes vēstnešiem pirmās instances tiesās, kas palīdzētu tiesnešiem metodiski pareizi sagatavot lietu izskatīšanai, no kā būs atkarīga arī tālākā tiesvedības procesa kvalitāte.

Runājot par Senāta šīgada prioritārajiem darbības virzieniem, priekšsēdētājs norādīja, ka apspriežami plēnumā izskanējušie ģenerālprokurora un departamentu priekšsēdētāju priekšlikumi kasācijas procesa pilnveidošanā. Īpaša uzmanība jāpievērš iemesliem, kuru dēļ lietas Senātā nonāk atkārtoti. “Lai gan kasācijas sistēmā nevar izslēgt šādus gadījumus pavisam, tomēr reālie piemēri, kur tas ir noticis 3, 4 un pat 5 reizes, ir jāizanalizē un jāveic attiecīgi koriģējoši pasākumi,” norāda Aigars Strupišs.

Turpināma diskusija par kasācijas un apelācijas robežām un likuma normu interpretāciju par kasācijas instances kompetenci. Jāanalizē arī, kā praksē darbojas pagājušajā gadā izstrādātās kasācijas sūdzību sagatavošanas vadlīnijas.

Priekšsēdētājs uzteica senatoru iesaisti komunikācijā par tiesu lietām, kas ir nozīmīgi, lai sabiedrība uzticētos Senātam. Turpināmi arī sabiedrību izglītojošie projekti, kas veicina izpratni par tiesneša amatu un dara to pievilcīgu jaunās paaudzes karjeras veidošanā.

Senāta darbs tiks izvērtēts tiesas klientu aptaujā, kas jau uzsākta. Tas varētu būt nozīmīgs rīks Augstākās tiesas darba pilnveidošanai.

Plēnums jeb Augstākās tiesas senatoru kopsapulce 19. janvārī izvērtēja Augstākās tiesas darbu 2023. gadā. Struktūrvienību darbu analizēja Senāta departamentu priekšsēdētāji un Disciplinārtiesas priekšsēdētājs. Plēnumu uzrunāja ģenerālprokurors Juris Stukāns un tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties