23. Janvāris 2024 15:10
Jaunumi
Aicina tiesnešus pieteikties Satversmes tiesas tiesneša amatam

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs nosūtījis vēstuli Latvijas rajona (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu, kā arī Augstākās tiesas senatoriem, informējot viņus par iespēju pieteikt savu kandidatūru Satversmes tiesas tiesneša amatam.

Kandidātiem Augstākās tiesas priekšsēdētājam līdz 16. februārim jāiesniedz pieteikuma vēstule, dzīves un darba apraksts un divas rekomendācijas.

Lēmumu par tiesneša ieteikšanu Satversmes tiesas tiesneša amatam pieņems Augstākās tiesas plēnums (senatoru kopsapulce).

Tālāk viedokli par kandidātu izteiks Tieslietu padome. Tad par kandidāta apstiprināšanu Satversmes tiesas tiesneša amatā lems Saeima.

Jauns Satversmes tiesas tiesnesis vajadzīgs, jo 2024. gada 24. aprīlī beigsies Alda Laviņa pilnvaru termiņš Satversmes tiesas tiesneša amatā. Aldis Laviņš šajā amatā bija apstiprināts pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu Saeima citu tiesnesi apstiprina pēc tās pašas institūcijas priekšlikuma, kura bija izvirzījusi iepriekšējā tiesneša kandidatūru.

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši, kurus amatā apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus – pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus – pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātus no visu Latvijas tiesnešu vidus.

Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties