6. Februāris 2024 13:23
Jaunumi
Personai par Krievijas kara noziegumu slavināšanu piespriests 7000 eiro naudas sods

Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors, sastādot prokurora priekšrakstu par sodu, pabeidzis kriminālprocesu pret kādu Lietuvas Republikas pilsoni, kurš apsūdzēts par to, ka attaisnoja un slavināja Krievijas Federācijas uzsākto plaša mēroga iebrukumu Ukrainā.

Saskaņā ar apsūdzību š.g. 3. februārī apsūdzētais tika aizturēts saistībā ar urinēšanu tam neparedzētā vietā un, atradoties tirdzniecības centra “Origo” apsardzes telpās Rīgā, gaidīja ierodamies valsts policijas darbiniekus. Apsūdzētais ar dūrēm sita pa apsardzes telpas durvīm un agresīvā tonī krievu valodā izkliedza: “Pietrūkst mums Putins un tad mums būs kārtība!” Vēlāk, būdams agresīvi noskaņots, apsūdzētais, zinot, ka viņu dzird gan policijas darbinieki, gan citi garāmgājēji, skaļi izkliedza frāzes: “atbrauks Vladimirs un savedīs jums te visu kārtībā … kaut ātrāk atbrauktu krievi.”

Tādejādi apsūdzētais, zinot, ka Krievijas Federācijas prezidents ir Vladimirs Putins un ka pēc viņa rīkojumiem un dotajiem uzdevumiem no 2022. gada 24. februāra Krievijas Federācijas bruņotie spēki īsteno plaša mēroga iebrukumu Ukrainas teritorijā, publiski izteica vēlēšanos, lai arī uz Latviju atbrauktu krievi un veiktu tādu pašu vardarbību un kara noziegumus, tā paužot savu pozitīvo attieksmi par notikumiem Ukrainā. Apsūdzētā paustais saturs attaisno un slavina Krievijas Federācijas rīcību Ukrainā, atzīstot to par pareizu un nepieciešamu arī Latvijas Republikā, kas atzīstams par Krievijas Federācijas Ukrainā īstenoto noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu.  Apsūdzētā paziņojumi iziet ārpus Satversmes 100. panta, ANO Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām 19. panta un Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 10. panta, kuros nostiprinātas tiesības uz vārda un uzskatu brīvību.

Apsūdzētais pilnībā piekrita viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu pilnīgi un nožēloja izdarīto.

Prokurors izvērtēja izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu, proti, izdarīts smags noziegums, kas vērsts pret atsevišķu cilvēku grupas eksistences interesēm un civiliedzīvotāju dzīvību, veselību, personisko brīvību un citu cilvēka pamattiesību un pamatbrīvību, kā arī tautas tiesību uz mieru nosargāšanu, kas ir īpaši svarīgi un pret ko jāizturas īpaši rūpīgi, sevišķi šajos apstākļos, kad Krievijas Federācijas bruņotie spēki īsteno plaša mēroga militāru iebrukumu Ukrainas teritorijā un līdz ar minēto iebrukumu Krievijas Federācijas bruņotie spēki pastrādā vardarbību, t.sk. pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri tiek sakropļoti, ievainoti, izvaroti un nogalināti. Tāpat valsts apsūdzības uzturētājs ņēma vērā arī apsūdzētā personību, proti, ka viņš ir ar augstāko izglītību, strādā, iepriekš nav sodīts, savu vainu atzīst un nožēlo izdarīto, prokurors guvis pārliecību un uzskata, ka viņam par minēto noziedzīgo nodarījumu nevajadzētu piemērot brīvības atņemšanas sodu, taču tajā pašā laikā apsūdzēto nevar atstāt nesodītu, līdz ar to, pabeidzot kriminālprocesu, piemēroja prokurora priekšrakstu par sodu.  

Ar prokurora priekšrakstu par sodu apsūdzētajam piemērots naudas sods desmit Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 7000 eiro. Prokurora ieskatā  tieši naudas sods pildīs ne tikai sodošo funkciju, bet arī resocializēs apsūdzēto, jo liks viņam pārdomāt - vārda brīvība nenozīmē, ka tā piešķir absolūtas tiesības un ļauj ignorēt līdzcilvēku tiesības. Vārda brīvība ne tikai piešķir tiesības jebkuram brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju un paust savus uzskatus, bet arī uzliek pienākumu ievērot un cienīt citu personu tiesības. Izteikti naidīgi un atbalstoši komentāri par līdzcilvēku ciešanām, kas tiek radītas, pārkāpjot un neievērojot starptautiskās cilvēku pamattiesības, nav atbalstāmi un par to gan Latvijas Republikā, gan arī pārējā Eiropas un pasaules demokrātiskajā sabiedrībā ir paredzēts bargs sods, kas jebkurai personai, neatkarīgi no valstiskās piederības, ir jāņem vērā, paužot viedokli par sabiedrībā aktuālajiem jautājumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties