7. Februāris 2024 15:43
Jaunumi
ASV eksperti dalās pieredzē par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Lai vērstu uzmanību un sniegtu izpratni par jauniem virzieniem, tendencēm, metodēm un izaicinājumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanā un apkarošanā, 6. februārī Augstākā tiesa sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu vēstniecību organizēja mācības, kurās pulcējās krimināltiesību nozares praktiķi un jomas eksperti no ASV.

Mācībās tika aplūkota noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas izpratne ASV no normatīvi tiesiskā aspekta, kā arī praksē. Uzmanība vērsta uz veidiem, kādos iespējama šādu līdzekļu konfiskācija, pierādīšanas standartu un pierādīšanas procesu šīs kategorijas lietās. Tāpat salīdzinošā formā tika apsvērtas un diskutētas tiesiskās un praktiskās līdzīgās un dažādās situācijas ASV un Latvijā. Tostarp tika apsvērti apstākļi saistībā ar predikatīvo noziedzīgo nodarījumu konstatēšanas nosacījumiem.

Apskatot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas tehniku un attīstību ASV, pārstāvji vērsa uzmanību uz ekspertu nozīmi šīs kategorijas lietu izmeklēšanā un iztiesāšanā, lai ļautu procesā iesaistītajām personām skaidri uztvert lietas būtību. Ar piemēriem tika demonstrētas dažādas praksē sastaptas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmas, kurās tostarp izmantoti čaulas uzņēmumi un dažādas līdzekļu pārvietošanas metodes. Aplūkojot aizdomīgas darbības, kas norāda uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika vērsta uzmanība uz šo nodarījumu plānošanu, vairāku personu iesaistīšanu un arī personu nodoma nozīmi. Ar konkrētiem piemēriem tostarp tika vērsta uzmanība uz klasisko naudas līdzekļu transakciju ar čekiem izmantošanu līdzekļu legalizēšanai un noziedzīgu darbību nošķiršanu no ekonomiski pamatotām darbībām un to izmeklēšanas specifiku.

Mācību noslēgumā tika aplūkota ASV perspektīva starptautiskajā sadarbībā, izmeklējot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas lietas, kā arī kriptovalūtu izmantošana līdzekļu legalizēšanā. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana nereti notiek starptautiski, tādēļ nereti neatņemama sastāvdaļa ir valstu tiesību aizsardzības iestāžu sadarbība. Tika vērsta uzmanība uz nepieciešamību izmantot dažādos tiesiskās sadarbības instrumentus un to nozīmi sekmīgai lietas būtības noskaidrošanai un taisnīga noregulējuma sasniegšanai lietā. Kriptovalūta ieņem arvien lielāku nozīmi līdzekļu apritē, tā tostarp tiek izmantota, lai legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Šajā mācību daļā tika vērsta uzmanība uz lietu izmeklēšanas specifiku gadījumos, kad legalizēšanā tiek izmantota kriptovalūta.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties