14. Februāris 2024 09:00
Jaunumi
Saruna ar Inetu Ziemeli un Sanitu Osipovu par grāmatu "Publiskās tiesības"

12. februārī pie lasītājiem devās 21 autora veidota kolektīva zinātniska monogrāfija "Publiskās tiesības. Ievads" vairāk nekā 900 lappušu biezumā. Grāmatas  iznākšana neapšaubāmi ir būtisks notikums Latvijas tiesiskajā sistēmā, jo pirmo reizi kā vienotu fenomenu aplūko visas moderno publisko tiesību nozares to mijiedarbībā (tai skaitā, piemēram, visu veidu procesuālās tiesības kā vienotu tiesību nozari).

"Jurista Vārds" uz sarunu par jauno grāmatu un to, kas ir modernās publiskās tiesības, aicināja šī izdevuma iniciatores un autoru kolektīva vadītājas – tiesneses un profesores Inetu Ziemeli un Sanitu Osipovu. Abas viņas ir bijušas arī Satversmes tiesas tiesneses un šīs tiesas priekšsēdētājas, tādēļ saruna nonāca arī līdz likumdevēja un konstitucionālās tiesas attiecībām un pienākumiem.

"Arī aizsargāties spējīgas demokrātijas koncepts savulaik bija nolikts pie malas. Starpkaru periodā, 20. gadsimta 20. gados, zinātnieki par to diskutēja un noraidīja to kā nedemokrātisku. Pēc tam, redzot, kas notika, Hitleram nākot pie varas Vācijā, koncepts piedzīvoja atgriešanos. Un arī šobrīd, kad ar demokrātijas doto brīvību atkal tiek apdraudēta valsts pastāvēšana un pati demokrātija, notiek atgriešanās pie šī koncepta – tikai jaunā kvalitātē. Diskusija nav tieši tāda pati, kāda tā bija pirms 100 gadiem, pašaizsargājošās demokrātijas koncepts tiek attīstīts atbilstoši mūsdienu prasībām, un tas atspoguļojas arī šajā grāmatā, kas ir uzrakstīta nevis 20., bet 21. gadsimtā," intervijā "Jurista Vārdam" pauž Sanita Osipova.

"Man ļoti interesantas šķiet publisko tiesību plūstošās robežas un kā tās attīstās mūsu tiesību zinātnē. Mums ļoti ilgi ir stiepies līdzi padomju normatīvisms, un mēs līdz galam nesapratām, ka tiesības ir valsts reakcija uz sabiedrības procesiem – uz sabiedrības viļņošanos, uz cilvēku savstarpējo viļņošanos,"piebilst Ineta Ziemele.

Interviju lasiet arī "Jurista Vārda" 13. februāra numurā

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties