23. Februāris 2024 14:52
Jaunumi
Saeima bez pilnvaru termiņa ierobežojuma apstiprina Ekonomisko lietu tiesas tiesnešus

22. februārī Latvijas Republikas Saeima tiesneša amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma apstiprināja astoņus Ekonomisko lietu tiesas tiesnešus Miķeli Zumbergu, Oksanu Pulli-Čižovu, Dagniju Mucenieci, Viju Kalniņu, Katarīnu Sniedzi, Ievu Jankovsku, Aivaru Latkovski un Kasparu Vecozolu. 

Miķelis Zumbergs, Ekonomisko lietu tiesas priekšsēdētājs: “Tiesneša darbā pirmie trīs gadi ir nozīmīgs atskaites periods, kura laikā paveiktais tiek nopietni izvērtēts, un apstiprināšana amatā uz mūžu ir lielas uzticības parādīšana. Savā un tiesas tiesnešu vārdā vēlos teikt paldies gan kolēģiem tiesu sistēmā, gan Saeimas deputātiem, kas atzinuši mūs par šīs uzticības cienīgiem. Ekonomisko lietu tiesas misija joprojām būs drošas uzņēmējdarbības vides veidošana, gan atrisinot komersantu savstarpējos strīdus, gan iztiesājot lietas par nodarījumiem, kuri apdraud godīgu uzņēmēju konkurētspēju.”

Ekonomisko lietu tiesa darbu sāka 2021. gada 31. martā un tās kompetencē ir specifiski komercstrīdi un krimināllietas par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem, kas radījuši būtisku kaitējumu uzņēmējdarbībai un tautsaimniecības attīstībai. 

Pirms trim gadiem tiesas atklāšanas pasākumā Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs jaunos tiesnešus aicināja būt ne tikai neatkarīgiem, bet arī drosmīgiem un taisnīgiem, jo “tikai taisnīgs un godīgs tiesnesis var ne no kā nebaidīties un, ja kādreiz rodas šaubas, kā rīkoties kādā konkrētā situācijā, atcerēties dotā zvēresta vārdus un paraudzīties uz šo situāciju no tiem”.

Viens no tiesnešiem Kaspars Vecozols, kurš Ekonomisko lietu tiesā strādā kopš pirmās tās atklāšanas dienas, vēlas, lai vairāk uzlabotos savstarpējā sapratne starp tiesnešiem un lietas dalībniekiem: “Trijos gados ir darīts daudz, lai attaisnotu uz jauno tiesu liktās cerības par efektīvu un taisnīgu lietu izskatīšanu. Šajā laikā ir iegūtas jaunas zināšanas un apziņa, ka vēl daudz jauna jāapgūst, lai sekmētu gan savu, gan arī kopējo tiesu sistēmas kvalitāti. Vēlos, lai tiesas sēdēs tik plaši lietotā uzruna “godātā tiesa”, būtu patiess attieksmes atspoguļojums pret tiesu. Lai to sasniegtu, darbs jāiegulda ne tikai tiesai, bet arī visiem lietas dalībniekiem.”

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties