23. Februāris 2024 14:54
Jaunumi
Pārrunā maksātnespējas nozares aktualitātes

22. februārī Maksātnespējas kontroles dienesta direktore Inese Šteina ar vietnieci uzraudzības jautājumos Agnesi Barojanu un vietnieci finanšu jautājumos Baibu Bangu tikās ar biedrības “Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija” (turpmāk – Administratoru asociācija) pārstāvjiem Kasparu Novicānu, Ievu Broku un Daigu Sproģi.

Tikšanās laikā pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar Maksātnespējas kontroles dienesta uzraudzības pasākumiem, datu kvalitātes nodrošināšanu Elektroniskajā maksātnespējas uzskaites sistēmā (EMUS), dienesta pieņemto lēmumu publicēšanu, kā arī par ciešāku sadarbību par nozarē aktuālu jautājumu risināšanu.

Inese Šteina informēja, ka, lai mazinātu administratoru un Maksātnespējas kontroles dienesta administratīvo slogu, Maksātnespējas kontroles dienests ir lūdzis Tieslietu ministrijai 2024. gadā piešķirt līdzekļus EMUS, lai ieviestu mehānismu, kas automātiski identificētu sistēmā ievadīto datu kļūdas. Šāda funkcionalitāte uzlabotu EMUS uzkrāto datu kvalitāti, kas ir nozīmīga maksātnespējas nozares rezultatīvo rādītāju apkopošanai. Tāpat viņa informēja Administratoru asociāciju par Maksātnespējas kontroles dienesta pieņemto lēmumu publicēšanu: "Esam šo jautājumu pārrunājuši ar Tieslietu ministriju, Datu valsts inspekciju, uzņēmējus pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām, kā rezultātā vienojāmies, ka  Maksātnespējas kontroles dienests nodrošinās pieņemto lēmumu anonimizētu publiskošanu savā tīmekļu vietnē ne vēlāk kā no 2024.gada 1.jūnija". 

Administratoru Asociācija aktualizēja jautājumu par Maksātnespējas kontroles dienesta piemērotajiem principiem pārkāpumu atzīšanā un sankciju piemērošanā, veicot pārbaudes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas likuma ietvaros. Maksātnespējas kontroles dienesta direktora vietniece uzraudzības jautājumos Agnese Barojana informēja, ka dienests, veicot uzraudzību, pieņem taisnīgus un proporcionālus lēmumus – jo būtiskāks pārkāpums, jo smagākas sekas. Nodrošinot atklātību, dienests veic uzraudzības pasākumus saskaņā ar Maksātnespējas kontroles dienesta Uzraudzības stratēģiju 2024.-2025. gadam un pārbaužu pamatprincipiem.

Tikšanās laikā Maksātnespējas kontroles dienests ar Administratoru asociācijas pārstāvjiem vienojās  2024. gada otrajā pusē uzsākt kopējo darbu, lai izstrādātu vienotus maksātnespējas procesa lietderības sliekšņa kritērijus, kas atvieglotu administratīvo slogu gan dienestam, gan maksātnespējas procesa administratoriem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties