27. Februāris 2024 13:52
Jaunumi
Valdība atbalsta valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sistēmas attīstības projekta īstenošanu

Otrdien, 27.februārī, valdība apstiprināja Tieslietu ministrijas sagatavotos Ministru kabineta noteikumus [1], kas paredz īstenot projektu, izveidojot valsts nodrošinātā juridiskā atbalsta sistēmu. Projekta ietvaros tiks paplašināta mazāk aizsargāto personu piekļuve juridiskās palīdzības pakalpojumiem, kā arī pilnveidoti atbalsta mehānismi noziedzīgos nodarījumos cietušajiem.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: “Projekts stiprinās juridiskās palīdzības pakalpojumu kvalitāti, nodrošinot apmācību tiem, kas strādā šajā jomā, un veicinot efektīvu strīdu risināšanu. Projekta ietvaros plānots popularizēt mediāciju kā abpusēji izdevīgu un cieņpilnu strīdu risināšanas veidu, īpaši attiecībā uz ģimenes un bērnu jautājumiem. Mēs arī skaidrosim to, kāpēc juridiskās problēmas ir jārisina ātri, neatliekot uz vēlāku laiku, lai novērstu negatīvu ietekmi uz cilvēka dzīves kvalitāti sociālajā un finansiālajā jomā, galējās situācijās — arī novērstu nabadzības risku. Projekta ietvaros tiks attīstīti arī digitālie risinājumi, lai cilvēkiem uzlabotu informācijas pieejamību par valsts nodrošināto juridisko palīdzību, tā nodrošinot iespējas efektīvi aizstāvēt savas tiesības, un stiprinātu sadarbību starp iesaistītajām iestādēm.”

Projekta ietvaros plānoti arī citi pasākumi, piemēram, pilotprojekta ietvaros jaunu sadarbības un atbalsta sniegšanas modeļu ieviešana, kas veicinās valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sistēmas attīstību un kapacitātes stiprināšanu.

Kopējais projekta finansējums ir 1 305 000 euro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus finansējums 1 109 250 euro un valsts budžeta finansējums 195 750 euro apjomā. Finansējuma saņēmējs un īstenotājs ir Tiesu administrācija, kas nodrošina mazaizsargāto personu pieeju tiesiskumam, nodrošinot valsts garantētu pakalpojumu – juridiskās palīdzības un finansiālā atbalsta saņemšanu, kā arī izveidojot taisnīgu un atbilstošu valsts kompensācijas mehānismu noziedzīgos nodarījumos cietušajiem un nodrošinot noziedzīgos nodarījumos cietušos ar informatīvu atbalstu.

Projektu plānots uzsākt 2024. gada II ceturksnī un īstenot līdz 2029. gada 31.decembrim. Ar Ministru kabineta noteikumiem var iepazīties Vienotajā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portālā.

 

[1] Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.- 2027. gadam 4.3.5. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot vienlīdzīgu un savlaicīgu piekļuvi kvalitatīviem, ilgtspējīgiem un izmaksu ziņā pieejamiem pakalpojumiem; pilnveidot sociālās aizsardzības sistēmas, tostarp veicināt sociālās aizsardzības pieejamību; uzlabot ilgtermiņa aprūpes pakalpojumu pieejamību, efektivitāti un izturētspēju" 4.3.5.5. pasākuma "Pieeja tiesiskumam" īstenošanas noteikumi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties