29. Februāris 2024 12:49
Jaunumi
Augstākās tiesas plēnums Satversmes tiesas tiesneša amatam virza Veroniku Krūmiņu
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Augstākās tiesas plēnumā 29. februārī ar balsu vairākumu pieņemts lēmums par Satversmes tiesneša amata kandidātu virzīt Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāju Veroniku Krūmiņu.

Veronika Krūmiņa norādīja, ka galvenie apsvērumi, kādēļ pieteikusi savu kandidatūru amatam, bijuši viņas daudzveidīgā profesionālā pieredze un personības briedums.

Veronika Krūmiņa ieguvusi ievērojamu tiesneša darba pieredzi, strādājot dažādās tiesu instancēs, kā arī strādājot ar dažādu veidu lietām. 1999. gadā viņa iecelta par rajona tiesas tiesnesi, ieguvusi pieredzi krimināllietu, civillietu un administratīvā pārkāpumu lietu izskatīšanā. Kopš 2004. gada darba pieredze ir saistīta ar konstitucionālajām tiesībām tuvu valsts tiesību nozari – administratīvajām tiesībām – sākumā apgabaltiesā, bet no 2005. gada Senātā.

Turklāt, kā uzsvēra senatore, līdztekus saviem tiešajiem darba pienākumiem kā senatorei un departamenta priekšsēdētājai viņu padziļināti interesē lietu izskatīšanas metodoloģija, kvalitatīva nolēmumu sagatavošana, tostarp valodas lietošana tiesu nolēmumos, un tiesas procesa vadīšana. Šos jautājumus viņa ir padziļināti pētījusi un dalījusies savās zināšanās un pieredzē, vadot nodarbība tiesnešiem. Senatore arī aktīvi iesaistās sabiedrības izglītošanā un neatņemama viņas darbības sastāvdaļa ir darbs ar skolēniem un jauniešiem.

Pirms tiesneša amata strādājusi valsts pārvaldē, piedaloties normatīvo aktu izstrādē. Arī pēc stāšanās tiesneša amatā piedalās tiesību aktu projektu izstrādē un atzinumu sniegšanā par tiem. Līdz ar to senatorei ir praktiska darba pieredze un padziļināta izpratne par normatīvo aktu izstrādi, kas būtiski Satversmes tiesneša amatā.

Rekomendācijas Veronikas Krūmiņas kandidatūrai devusi Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētāja Anita Poļakova, bijusī Civillietu departamenta senatore Edīte Vernuša un bijusī Administratīvo lietu departamenta senatore Ilze Skultāne.

Tālāk atzinumu par Augstākās tiesas plēnuma izvirzīto kandidātu sniegs Tieslietu padome, bet lēmumu par apstiprināšanu Satversmes tiesas tiesneša amatā pieņems Saeima.

Vakanta tiesneša vieta Satversmes tiesā radusies, jo beidzas Satversmes tiesas tiesneša Alda Laviņa pilnvaras, kuru šajā amatā Saeima pirms 10 gadiem apstiprināja pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu Saeima citu tiesnesi apstiprina pēc tās pašas institūcijas priekšlikuma, kura bija izvirzījusi iepriekšējā tiesneša kandidatūru. Kandidēt uz amatu pieteikumus bija iesniegusi Civillietu departamenta senatore Dzintra Balta un Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties