12. Marts 2024 18:19
Jaunumi
Tiesu administrācijā rutīnas darbus palīdz veikt roboti

Tiesu administrācijai šogad aprit divdesmit gadi un savā stratēģijā esam definējuši mērķi būt mūsdienīgai iestādei, kas sniedz praktisku ieguldījumu tieslietu sistēmas vērtību uzturēšanā un attīstībā. Lai realizētu izvirzīto mērķi mēs izmantojam pieejamās mūsdienīgās tehnoloģijas, kas ļauj pārveidot monotono un vienveidīgo darbu procesus par digitalizētiem un automatizētiem, tādējādi samazinot arī administratīvo slogu.

Tiesu administrācijas direktors Andris Munda: “Lepojamies, ka šo mērķi esam realizējuši arī robotizācijas jomā, tādejādi atslogojot darbinieku laiku kvalificētāku darbu izpildei. Ilgstošā laika posmā mums ir izveidojusies pozitīva pieredze darba procesu robotizācijā, attīstot to arvien vairāk, tādā veidā efektivizējot mūsu ikdienas procesus ar jauniem automatizētiem procesiem.’’

Roboti var veikt atkārtojamus un rutīnas darbus strādājot saskaņā ar iepriekš noteiktiem algoritmiem, tādējādi samazinot kļūdu risku un nodrošinot augstāku precizitāti darba veikšanā. Visvairāk noslogotais ir Tiesu informatīvajā sistēmā strādājošais robots, kura pienākums ir apstrādāt un reģistrēt e-lietas portālā ienākošos pieteikumus par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā. Robota darba pienākumos ietilpst sākotnējā pieteikumu pārbaude, pieteikumu reģistrācija lietvedības sistēmā un šo pieteikumu klasifikācija pēc noteiktām prasībām. Zinot, ka šādu pieteikumu skaits gadā sasniedz simts tūkstošus, tas nenoliedzami būtiski ietaupa tiesu darbinieku resursus, ko darbinieks veltītu mazkvalificētam  lietvedības darbam un ļauj vairāk pievērsties tiesas nolēmumu sagatavošanas kvalitātei.

Tāpat sekmīgi strādā Tiesu administrācijas kancelejas robots, kurš izsūta darbiniekiem lietvedības sistēmā rezolūcijas un tiesu  dokumentu tulkojumu pieteikumu robots. Tiesa elektroniski nosūta pieprasījuma pieteikuma veidlapu, kurā norāda tulkojuma veidu (rakstisks vai mutisks), norāda no kuras valodas uz kuru nepieciešams tulkojums, kā arī citu nepieciešamo informāciju, kas tiek norādīta pieteikuma veidlapā. Dokuments ir izveidots tā, lai tiesām pildot šo anketu, pēc iespējas mazāk būtu iespējas kļūdīties vai mainīt izkārtojumu. Robots apstrādā saņemtos dokumentu tulkojumu pieteikumus  un ievieto lietvedības darba plūsmai. Tuvākajā nākotnē tiks automatizēti vēl vairāki procesi, kas ļaus palielināt darba efektivitāti un produktivitāti iestādē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties