13. Marts 2024 13:41
Jaunumi
Plāno noteikt kriminālatbildību par mēģinājumu ar dziļviltojuma tehnoloģiju palīdzību ietekmēt vēlēšanu rezultātus

Lai noteiktu kriminālatbildību par mēģinājumiem ar dziļviltojuma tehnoloģiju jeb tā dēvētā “deep fake” palīdzību ietekmēt vēlēšanu rezultātus un nodrošinātu vēlētāju tiesības piedalīties godīgās un brīvās vēlēšanās, Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 13. martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā. 

Vēlētāju tiesības piedalīties godīgās un brīvās vēlēšanās ir viena no demokrātijas pamatvērtībām, savukārt godīgu un brīvu vēlēšanu norises būtisks priekšnosacījums ir taisnīgs priekšvēlēšanu kampaņas regulējums, atzīmē likumprojekta autori. 

Ar grozījumiem iecerēts noteikt kriminālatbildību par dziļviltojumu tehnoloģiju izmantošanu, radot nepatiesu informāciju par politiskām partijām, Saeimas, pašvaldības domes vai Eiroparlamenta deputātu kandidātiem ar mērķi viņus diskreditēt vai graut reputāciju, un šādas informācijas izplatīšanu, apzinoties, ka tā ir nepatiesa. 

Plānots, ka par šādu noziedzīgu nodarījumu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu. 

Likumprojekta autori uzsver, ka dziļviltojuma tehnoloģiju radītie foto, video un audio materiāli ir kļuvuši par priekšvēlēšanu kampaņu sastāvdaļu. Piemēram, pēdējā gada laikā dziļviltojuma tehnoloģiju radīts saturs, kura mērķis ir bijis graut kāda kandidāta reputāciju, ir konstatēts Argentīnas, Slovākijas un Polijas priekšvēlēšanu kampaņās, pauž autori, norādot, ka liela daļa potenciālo vēlētāju atzīst, ka jau šobrīd nespēj atpazīt dziļviltojuma tehnoloģiju radīto saturu. 

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties