2. Aprīlis 2024 17:26
Jaunumi
Lietu dalībnieki uzticas Senātam un tā nolēmumus vērtē kā taisnīgus
Attēls: Augstākā tiesa

Senātam uzticas 87% lietu dalībnieku, kas ir tiesu darba profesionāļi, 83% uzskata, ka Senāta spriedumi un lēmumi ir taisnīgi – noskaidrots sabiedriskās politikas centra Providus veiktajā aptaujā. Tajā bija aicināti piedalīties advokāti, prokurori un valsts iestāžu pārstāvji, kas piedalījušies tiesvedībās un pārzina jautājumu no savas pieredzes.

Kritiskāki par Senāta nolēmumu taisnīgumu ir advokāti – 25% šim apgalvojuma nepiekrīt. Turpretī prokurori un iestāžu pārstāvji par to šaubās krietni mazāk – attiecīgi 12% un 7%.

Novērtējot Augstākās tiesas darbu, augsti novērtēta tiesas attieksme pret klientiem, kvalitatīvi Senāta nolēmumi un judikatūra. Īpaša atzinība izteikta vairākiem senatoriem par ieguldījumu tiesnešu un citu juristu tālākizglītībā, kā arī Augstākās tiesas priekšsēdētājam par darbu un sabiedrībai saprotami skaidrotu tiesu darbu un nolēmumiem.

Vaicāti par Senāta nolēmumu skaidrību un saprotamību, 40% respondentu atbildējuši, ka pēdējo piecu gadu laikā tā ir nemainīga, bet 42% novērtē, ka tā uzlabojusies. Vienlaikus gandrīz puse tiesu profesionāļu šaubās, vai Senāta spriedumi, īpaši civillietās, ir saprotami arī lietu dalībniekiem, kas nav juristi.

Pētījums iezīmējis trīs aktuālākās problēmas Senāta darbā lietu dalībnieku skatījumā. Pirmkārt, lietu termiņi – kaut arī 31% respondentu uzskata, ka lietu termiņi Senātā uzlabojas, vairākums atzīst, ka tie nemainās un ir salīdzinoši gari ne tikai līdz gala nolēmumam, bet arī pirmajā posmā – līdz lēmumam ierosināt lietu vai atteikt. Otrkārt – lai gan vairākums aptaujāto (59%) uzskata, ka Senāta pamatojumi atteikumiem pieņemt kasācijas sūdzības ir saprotami un pārliecinoši, par šo jautājumu ir lielas viedokļu atšķirības. Viskritiskākie arī šajā jautājumā ir advokāti civillietās. Treškārt, tiek norādīts, ka ne vienmēr no tiesas saņemtā informācija par lietas virzību Senātā ir pietiekama.

Lietu dalībnieki atzinīgi novērtējuši Senāta judikatūru – 88% aptaujāto apliecina, ka tā viņiem ir saprotama. Kopumā labas atsauksmes saņemtas par judikatūras klasifikatoriem Augstākās tiesas mājaslapā un judikatūras tēžu pievienošanu likumu portālā pie tiesību normām, vienlaikus norādot uz atsevišķām neskaidrībām Senāta judikatūras izpratnē.

Providus pētījuma otra daļa bija mediju darba profesionāļu – redaktoru un žurnālistu – aptauja par sadarbību ar Augstāko tiesu. Mediji pozitīvi vērtē savu pieredzi saskarsmē ar Augstāko tiesu, novērtē tiesas atsaucīgumu, cieņpilnu attieksmi pret žurnālistiem un nevairīšanos komentēt sarežģītus jautājumus. Vienlaikus tiek norādīts uz grūtībām tiesu lietu atspoguļošanā – nolēmumu sarežģītību, to pārlieko anonimizāciju un ilgajiem termiņiem, kuros sarežģīti izsekot lietas gaitai un tā zaudē savu aktualitāti.

Augstākā tiesa pateicas visiem tiesu darba profesionāļiem un žurnālistiem par piedalīšanos un atklātību tiesas darba vērtējumā. Aptaujas rezultāti ir tiesas iekšējā darba dokuments. Vērtējumi un priekšlikumi tiks analizēti un iespēju robežās ņemti vērā Augstākās tiesas darba pilnveidošanā un efektivizēšanā, kas arī bija šīs aptaujas mērķis.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties