5. Aprīlis 2024 09:30
Jaunumi
Ēnu dienā skolēni iepazīst tiesneša darbu un piedalās tiesas procesa izspēlē
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Šogad “Ēnu diena” Augstākajā tiesā bija īpaši aktīva. Kā katru gadu tiesā viesojās un tiesneša darbu iepazina skolēni, kas pieteicās iespējai Ēnu dienas portālā www.enudiena.lv. Savukārt Senāta Civillietu departamenta senatore Marika Senkāne devās uz Carnikavas pamatskolu, kur tikās ar 8. un 9.klašu solēniem gan pastāstot par tiesas un tiesneša darbu, gan kopā ar jauniešiem izspēlējot tiesas procesu. Dienas gaitā Augstāko apmeklēja un vēsturisko Tiesu pili izstaigāja arī advokātu biroja “TGS Baltic” “ēnas”.

Carnikavas pamatskolas skolotāja Arnita Kampāne ļoti  novērtēja senatores Marikas Senkānes iespēju piedalīties Ēnu dienā viņu skolā, jo ļoti reti uz skolu atbrauc tik augsti profesionāli cilvēki. Kā atzina skolotāja, situācijas risināšana par vecāku atbildību par pusaudzes rīcību, braucot ar skrejriteni un apskādējot kādu automašīnu, ir bijusi ļoti vērtīga, jo likusi padomāt, ka katram par savu rīcību – tīšu vai netīšu – ir jāatbild.

Augstākajā tiesā šogad viesojās 16 skolēni no Daugavpils, Rēzeknes, Liepājas, Valmieras, Talsiem, Saldus, Ozolniekiem, Babītes, Mārupes un Rīgas. Viņi savos pieteikumos bija pauduši patiesu interesi uzzināt vairāk par tiesneša darbu un ikdienu, lai varētu gūt apstiprinājumu savai nākotnes profesijai.

Dienas sākumā skolēni tikās ar Augstākās tiesas priekšsēdētāju Aigaru Strupišu, kurš iepazīstināja ar Latvijas tiesu sistēmu un Augstākās tiesas kompetenci. Skolēni interesējās, kāds ir bijis priekšsēdētāja karjeras ceļš līdz savam amatam. To priekšsēdētājs raksturoja kā netipisku, jo lielākā daļa tiesnešu darba gaitas sāk rajona tiesā, turpina apgabaltiesā un tad nonāk Augstākajā tiesā, bet viņš par Augstākās tiesas tiesnesi kļuvis pēc ilgstoša pasniedzēja darba Latvijas Universitātē un piedalīšanās daudzu komerctiesību normatīvo aktu izstrādāšanā. Priekšsēdētājs pastāstīja arī par prasmēm un iemaņām, kādas nepieciešamas tiesneša darbā, kādi pārbaudījumi noteikti tiesneša amata kandidātiem.

Tad „ēnas” devās pie saviem „ēnu devējiem” – Administratīvo lietu departamenta senatoriem Jāņa Plepa, Diānas Makarovas un Vēsmas Kakstes un Civillietu departamenta senatoriem Ināras Gardas, Kristīnes Zīles, Ļubovas Kušnires un Sanitas Osipovas. Skolēni sarunas ar saviem „ēnu devējiem” vērtēja par ļoti vērtīgām un atzina, ka sarunu laikā gūtā pieredze stiprinājusi viņu interesi par jurista profesiju.

Senāta Krimināllietu departamenta senatora Aivara Uminska vadībā skolēni izspēlēja tiesas procesu, izskatot krimināllietu apsūdzībā par velosipēda zādzību. Skolēni ar aizrautību iejutās gan tiesneša, gan prokurora, apsūdzēto, viņu aizstāvju, cietušā un liecinieka lomā. Dienas noslēgumā tiesas procesa izspēli skolēni atzina kā visinteresantāko, jo tā bija iespēja redzēt tiesas procesu dzīvē, izspēlēt to ar jau pieredzējušu tiesnesi. Tas ļāva saprast kā ir būt tiesnesim, kuram, uzklausot lietas dalībniekus, jāpieņem lēmums, vai lietas dalībniekam, kuram jāpamato sava nostāja.

Dienas gaitā skolēni izstaigāja vēsturiskās Tiesu pils gaiteņus, ielūkojās tiesas telpās un apskatīja Augstākās tiesas muzeju.

„Ēnu dienu” – visā pasaulē populāru skolēnu karjeras izglītības pasākumu – Latvijā katru gadu rīko organizācija Junior Achievement - Latvia. Tās galvenais uzdevums ir paplašināt skolēnu redzesloku un izpratni par to nākotnes profesijā nepieciešamajām zināšanām un prasmēm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties