29. Maijs 2024 12:14
Jaunumi
Nodrošinot labticīgu ieguvēju aizsardzību, tiks atslogota būvdarbu tiesiskuma kontroles kārtība

Valdība 28. maija sēdē atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās", kas paredz mazināt administratīvo slogu būvniecības procesā noteikta veida būvēm un dzīvokļiem.

Izmaiņas paredz, ka būvdarbu tiesiskuma kontroles īstenošanai būves īpašnieks paziņo Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) par būvniecības procesu, ja no dokumentiem gūstams apstiprinājums, ka būvvalde veikusi būvdarbu tiesiskuma kontroli. Tādejādi būvvaldēm nav speciāli jāveic pārbaudes par būvniecības nosacījumu izpildi.

Ņemot vērā informācijas tehnoloģiju iespējas, paredzēts, ka, piemēram, BIS tiks iestrādātas loģiskās kontroles funkcijas par nepieciešamo būvdarbu nosacījumu izpildi. Kontroles ietvaros attiecīgais paziņojums tiek apzīmogots ar e-zīmogu un kļūst par dokumentu, kas  var būt par pamatu ierakstam zemesgrāmatā, un vienlaikus var kalpot kā dokuments, kas apliecina būves tiesisku iegūšanu, tādejādi aizsargājot arī īpašumu labticīgos ieguvējus.

Par likumprojekta grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai. Ar likumprojektu var iepazīties Tiesību aktu portālā.

Papildu informācija:

Likumprojekts attiecas uz tām fiziskām personām un/vai juridiskām personām, kuras īsteno kādu no Ēku būvnoteikumu 7.1 punktā minētajiem būvniecības procesiem un secīgi pēc  tam vēlēsies nostiprināt īpašuma tiesības uz ēkām (būvēm), dzīvokļa īpašumiem. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties