17. Jūnijs 2024 16:23
Jaunumi
Tiesu darbinieku ētikas komisijas priekšsēdētāja: “Ikvienam darbiniekam ir svarīgi zināt, ka mēs esam”

Šodien, 2024. gada 17. jūnijā, Tiesu darbinieku ētikas komisija, kas darbu sāka pirms gada, atskatījās uz šajā laikā paveikto.

Ētikas komisijas priekšsēdētāja Madara Gūtmane sacīja, ka darbs šajā komisijā visiem tās locekļiem esot aicinājums. Līdz šim šādas komisijas nav bijis, tādēļ šī gada laikā tā galvenokārt koncentrējās, lai saprastu un sakārtotu atbildības jomas katram komisijas loceklim. “Nākamajā darbības posmā mūsu galvenais mērķis būs tiesu darbiniekiem atgādināt un vairāk informēt par šīs komisijas esamību un darbu. Ikvienam darbiniekam ir svarīgi zināt, ka mēs esam,” uzsvēra M. Gūtmane.   

Gada laikā notikušas 35 komisijas sēdes, ir saņemti 6 iesniegumi, no kuriem divos gadījumos konstatēts ētikas principu pārkāpums, bet divos – nē. Savukārt viens iesniegums atstāts bez izskatīšanas, otru – atteikts izskatīt kompetences neatbilstības dēļ.

Uzrunājot ētikas komisijas locekļus, Tiesu administrācijas direktors Andris Munda pateicās komisijai par darbu un sacīja, ka arī turpmāk sniegs maksimālu atbalstu, lai tā varētu pilnvērtīgi strādāt. “Sākums ne vienmēr ir viegls līdz brīdim, kamēr tiek sadalītas atbildības jomas, kā arī precizēti visi normatīvie akti, kuri nepieciešami komisijas darbam. Novēlu virzīties uz priekšu un ticu, ka jums viss izdosies,” sacīja A. Munda.

Par ētikas principu pārkāpumu tiek uzskatīts, piemēram, aizskarošu komentāru ievietošana sociālajos tīklos, ja personu var identificēt kā tiesas darbinieku, jo tas neatbilst vispārpieņemtām uzvedības un ētikas normām. Pārkāpums ir arī emocionāla un nepieklājīga attieksmes paušana ārpus darba laika un vietas, ja tā grauj tiesu reputāciju. 

Pirms gada tika izstrādāts Tiesu darbinieku ētikas kodekss, kura noteikumi nosaka vērtības un ētikas – uzvedības un rīcības – pamatprincipus, kuri jāievēro rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu darbiniekiem. Šādi noteikumi izstrādāti pirmo reizi un to mērķis ir veicināt izpratni par tiesu iestāžu vērtībām un uz tām balstītiem ētikas pamatprincipiem, kā arī atbilstošu rīcību, vairojot sabiedrības uzticēšanos tiesām. Ētikas kodekss paredz tiesas darbiniekiem rīkoties saskaņā ar dažādiem pamatprincipiem un vērtībām, piemēram, cieņu, godprātību, tiesas neitralitāti un objektivitātes aizsardzību, atbildību, informācijas aizsardzību un diskrētumu.

Tiesu darbinieku ētikas komisija ievēlēta uz trīs gadiem un tajā strādā 8 komisijas locekļi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 273 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties