4. Jūlijs 2024 12:05
Jaunumi
Senāts skaidro, vai ir piedzenami izdevumi par narkotisko vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām pārbaudēm

Senāta Krimināllietu departaments 4. jūlijā izskatīja lietu, kurā vērtēja, vai no notiesātā ir piedzenami izdevumi, kas saistīti ar narkotisko vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām medicīniskajām pārbaudēm. Ņemot vērā Kriminālprocesa likumā ietverto tiesisko regulējumu, tika atzīts, ka tie ir procesuālie izdevumi, kas piedzenami no notiesātā.

Policijas inspektors pēc automašīnas apturēšanas tās vadītāju nogādāja ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai. Tajā tika konstatēts, ka persona atrodas narkotisko vielu ietekmē. Tiesa apsūdzēto notiesāja un sodīja par transportlīdzekļa vadīšanu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām narkotisko vielu ietekmē. Šajā daļā pārsūdzētais spriedums ir atstāts negrozīts. Tas ir grozīts daļā par procesuālo izdevumu piedziņu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu procesuālie izdevumi ir izdevumi, kas saistīti ar alkohola koncentrācijas, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām pārbaudēm. Izņemot likumā minētos gadījumus, tos ar tiesas nolēmumu piedzen no notiesātajiem.

Senāts nepiekrita apgabaltiesas atzītajam, ka rajona tiesa izdevumus par narkotisko vielu ietekmes konstatēšanai veiktajām medicīniskajām pārbaudēm ir piedzinusi nepamatoti. Apgabaltiesa savu atzinumu kļūdaini pamatojusi ar judikatūru. Atbilstoši tai, ja procesa virzītājs, izpildot Kriminālprocesa likuma 126. panta otrajā daļā noteikto pierādīšanas pienākumu, alkohola ietekmes konstatēšanai apsūdzētajam ir noteicis ekspertīzi, tās veikšanas izdevumi no apsūdzētā nav piedzenami (Senāta 2023. gada [..] lēmums lietā Nr.SKK-[K]/2023, ECLI:LV:AT:2023:[..]). Atsaucoties uz šo judikatūru, apgabaltiesa nav ņēmusi vērā, ka izskatāmajā lietā ir atšķirīgi apstākļi, jo nav veikta ekspertīze, bet gan medicīniskā pārbaude.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 273 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties