11. Jūlijs 2024 13:21
Jaunumi
Senāts: zvērinātiem advokātiem pienākumi jāpilda godprātīgi un kvalificēti

Senāta Civillietu departaments 11. jūlijā pieņēma blakus lēmumu, ko nosūtīja Latvijas Zvērinātu advokātu padomei, lai tā apsvērtu disciplinārlietas ierosināšanu pret zvērinātu advokātu. Atbilstoši blakus lēmumā norādītajam nav pieļaujams, ka advokāts atkārtoti sagatavo acīmredzami nekvalitatīvus juridiskos dokumentus, kas nepamatoti novilcina lietas izskatīšanu. 

Advokāts, kas pārstāvēja atbildētāju, sagatavoja un iesniedza dokumentus, lai pārsūdzētu vispirms rajona tiesas, bet pēc tam apgabaltiesas spriedumu. Abas reizes tika izteikts lūgums daļēji atbrīvot no tiesāšanās izdevumiem (sākumā no valsts nodevas un pēc tam no drošības naudas samaksas). Pirmajā reizē rajona tiesas tiesnesis lūgumu apmierināja. Otrajā reizē apgabaltiesas tiesnesis, kuram nebija iesniegts neviens dokuments par atbildētāja materiālo stāvokli, ņēma vērā publiski pieejamo amatpersonas deklarāciju un lūgumu noraidīja, jo personas alga bija dubultojusies. Lēmumu par lūguma noraidīšanu atbildētāja advokāts pārsūdzēja Senātā, tam pievienojot jaunus pierādījumus. 

Izvērtējis situāciju, Senāts konstatēja, ka advokāta rīcība šajā tiesvedībā liecina ne tikai par profesionālās ētikas normu, bet arī par iespējamu likuma pārkāpumu.  

Persona, kas specializējusies civilprocesuālo tiesību jautājumos, nevar nezināt prasību, ka lūgumam par atbildētāja daļēju atbrīvošanu no tiesāšanās izdevumu samaksas ir jāpievieno atbilstoši pierādījumi. Pretēji likuma prasībām advokāts ne apelācijas sūdzībai, ne kasācijas sūdzībai nebija pievienojis pierādījumus par aktuālo situāciju. 

Nav pieļaujams, ka advokāts sagatavo tādus acīmredzami nekvalitatīvus juridiskos dokumentus, kas nepamatoti novilcina lietas izskatīšanu. Šāda rīcība nav saskanīga ar tiesisko regulējumu. Advokātam ir jāveic no viņa saprātīgi sagaidāmās darbības efektīvas tiesvedības norises nodrošināšanai. Ja tas netiek darīts, advokāts ne vien grauj uzticību tiesu sistēmai, bet arī saņem no klienta atlīdzību par papildu darbībām, kas, pildot pienākumus savlaicīgi un profesionāli, nebūtu nepieciešamas. 

Senāta lēmums lietā Nr.SKC-709/2024 (C73490122) 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties