2. Oktobris 2024 10:14
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunajiem tiesnešiem: jūs esat konstitucionāla ranga amatpersonas
Foto no Augstākas tiesas arhīva

Atcerēties, ka viņi uz darbu neiet kā darbinieki, bet ir konstitucionāla ranga amatpersonas, kas pa tiešo realizē Satveremes 92. pantā noteiktās tiesības uz taisnīgu tiesu – to, tiekoties ar jaunajiem tiesnešiem, uzsvēra Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs. 30. septembrī Jauno tiesnešu dienā Augstākajā tiesā piedalījās deviņi tiesneši, kas nesen sākuši savas darba gaitas.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs jaunajiem kolēģiem norādīja, ka viņi savas tiesneša gaitas sāk interesantā laikā, kad Latvijas tiesu sistēmā strauji nomainās paaudzes, jo amata pienākumus beidz pildīt tiesneši, kas sāka strādāt pēc neatkarības atjaunošanas, un sistēmā ienāk jaunā tiesnešu paaudze. Arī mūsdienu sabiedrība attīstās ļoti strauji – pasaule ir pavisam citāda nekā pirms 30 gadiem. Augstākās tiesas priekšsēdētājs uzsvēra: kaut arī tiesu sistēmai zināmā mērā jābūt konservatīvai, arī tai jāiet laikam līdzi, tā vairs nevar balstīties tikai uz formālo varu.  

Sarunā par tiesneša lomu un izaicinājumiem 21.gadsimtā Augstākās tiesas priekšsēdētājs runāja  par to, ka šodien no jēdzienu un procesu jurisprudences jāpāriet uz vērtību un principu jurisprudenci. Vienlaikus viņš uzsvēra: ir ļoti viegli tiesību principu sajaukt ar savu attieksmi, kas tiesneša amatā ir nevēlami. 

Sarunā ar jaunajiem tiesnešiem pārrunāti arī tiesnešu ētikas un disciplinārās atbildības jautājumi, tiesnešu pašpārvaldes loma, uzsverot, ka darbošanās pašpārvadē ir tiesneša tiešais darbs, nevis blakus nodarbošanās. Jaunie kolēģi informēti arī par Tieslietu padomes darba aktuālajiem virzieniem.   

Pēc lekcijas tiesneši devas nelielā ekskursijā pa Tiesu pili un Augstākās tiesas muzejā iepazinās ar Latvijas tiesu vēsturi.

Jauno tiesnešu dienā Augstākajā tiesā piedalījās Rīgas pilsētas tiesas tiesneši Dagnija Palčevska, Jānis Silickis, Santa Vīgante un Matīss Vingris, Rīgas rajona tiesas tiesneses Zane Ozoliņa un Sindija Zemīte, Kurzemes rajona tiesas tiesnese Ilze Vasiļjeva un Vidzemes rajona tiesas tiesneši Kaspars Kukmilks un Zane Actiņa.

Jauno tiesnešu mācību programma ir ievadmācība jaunajiem tiesnešiem, lai sagatavotu patstāvīgam tiesneša darbam. Programmu īsteno Latvijas Tiesnešu mācību centrs sadarbībā ar pieredzējušiem tiesnešiem un dažādu nozaru vadošajiem profesionāļiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties