8. Oktobris 2024 10:45
Jaunumi
Latvija plāno parakstīt nolīgumu par Starptautiskās Krimināltiesas spriedumu izpildi Latvijā

Otrdien, 8. oktobrī, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas priekšlikumu parakstīt Nolīgumu starp Latviju un Starptautisko Krimināltiesu (SKT) par tās spriedumu izpildi Latvijas teritorijā. Pēc nolīguma parakstīšanas un ratificēšanas Latvijai būs juridisks pamats sadarboties ar SKT, lai Latvijas teritorijā izpildītu šīs tiesas ar brīvības atņemšanu saistītus spriedumus notiesātajām personām. 

Nolīgums stiprinās tiesisko sadarbību un veicinās starptautiskā tiesiskuma principu ievērošanu, palīdzot nodrošināt atbildību par genocīdu, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Latvija, sadarbojoties ar SKT, stiprina savu starptautisko reputāciju kā valsts, kas ievēro cilvēktiesības un starptautiskās tiesību normas, un sniedz praktisku atbalstu spriedumu izpildē. 

Tādā veidā Latvija sniegs atbalstu arī Ukrainai cīņā pret agresorvalsti Krieviju, jo nolīguma parakstīšana paver iespēju nākotnē Latvijas cietumos uzņemt SKT notiesātos Krievijas kara noziedzniekus par viņu pastrādātajām zvērībām. Tas veicinās Krievijas nesodāmības novēršanu un stiprinās reģionālo drošību.  

Latvijai nebūs noteikts obligāts pienākums jebkurā brīdī pārņemt konkrētu notiesāto personu – šis process tiks risināts savstarpēju konsultāciju ceļā.  

Šobrīd šāda veida Nolīgumu ir noslēgušas 14 valstis: Austrija, Beļģija, Dānija, Francija, Slovēnija, Somija, Zviedrija, Apvienotā Karaliste, Argentīna, Gruzija, Kolumbija, Norvēģija, Mali un Serbija. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties