15. Oktobris 2024 11:04
Jaunumi
Tieslietu ministrija nākamā gada budžeta ietvaros stiprinās iekšējo drošību sodu izpildes jomā un palielinās izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru

Pirmdien, 14. oktobrī, valdība, izskatot 2025. gada budžeta likumprojektus, atbalstīja arī tieslietu resora budžeta pasākumus, kas vērsti uz valsts iekšējās drošības stiprināšanu, kā arī valsts garantēto uzturlīdzekļu palielinājumu.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere skaidro: “Galvenā valsts budžeta prioritāte 2025. gadam ir valsts iekšējā un ārējā drošība. Lai stiprinātu valsts iekšējo drošību, nākamā gada budžetā plānots novirzīt aptuveni 12,5 milj. eiro sodu izpildes politikas un notiesāto resocializācijas procesu pilnveidei.  Piešķirtais finansējums paredzēts kvalificētu un pieredzējušu speciālistu piesaistei. Tieši darbinieki ir tie, kuri ikdienā strādā un pieņem lēmumus, lai mēs varētu justies droši, bet notiesātie būtu motivēti mainīties un pēc soda izciešanas neveiktu atkārtotus noziedzīgus nodarījumus.”

Tieslietu ministrija tieslietu resora budžeta iekšējās pārdales rezultātā ir radusi finansējumu, lai no 2025. gada palielinātu valsts izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru, šim mērķim neprasot papildu līdzekļus 2025. gada budžetā. No nākamā gada no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs par bērnu līdz septiņu gadu vecumam būs 125 eiro mēnesī, bet par bērnu no septiņu gadu vecuma 150 eiro mēnesī. Patlaban šīs summas ir attiecīgi 107,50 eiro un 129 eiro.

Savukārt, lai nodrošinātu vienādas iespējas saņemt valsts nodrošināto kompensāciju gan tīši izdarīto, tā arī neuzmanības dēļ izraisīto noziedzīgo nodarījumu gadījumos, no 2025. gada tiks atzīta un vērtēta arī neuzmanības dēļ izdarīto noziedzīgo nodarījumu kaitējuma nozīme un ietekme uz cietušajiem. Finansējumu, lai nodrošinātu valsts kompensāciju izmaksu arī par noziedzīgiem nodarījumiem aiz neuzmanības, Tieslietu ministrija radusi tieslietu resora budžeta iekšējās pārdales rezultātā, attiecīgi arī šim mērķim netiek prasīti papildu līdzekļi 2025. gada budžetā.

Vienlaikus Tieslietu ministrijas 2025. gada budžetā paredzēti papildu 3,2 milj. eiro, lai varētu pakāpeniski pārņemt no Valsts policijas apcietināto un notiesāto personu konvojēšanas funkcijas. Papildu finansējums nepieciešams, lai Ieslodzījuma vietu pārvalde spētu pārņemt jauno funkciju, nodrošinot īsākus un elastīgākus konvojēšanas maršrutus, kas samazinās drošības riskus sabiedrībai un ieslodzītajiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties