29. Novembris 2013 12:02
Jaunumi
Rosina izveidot Valsts būvniecības kontroles biroju

Lai stiprinātu valsts kontroli un uzraudzību pār būvniecības procesu un nodrošinātu tā augstāku kvalitāti, Ekonomikas ministrija (EM) sagatavojusi grozījumus jaunajā Būvniecības likumā, rosinot izveidot Valsts būvniecības kontroles biroju (VBKB).

saskaņā ar iecerēm VBKB būtu Ekonomikas ministrijas padotībā esoša iestāde, kas veiktu būvniecības valsts kontroli un būvju pieņemšanu ekspluatācijā normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos. VBKB būtu tiesības pieprasīt un bez maksas saņemt informāciju un dokumentus (tai skaitā uz būvatļaujas pamata izstrādāto projektu), organizēt atkātotu būvprojekta vai būves ekspertīzi, apsekot jebkuru būvi, ja saņemts iesniegums par normatīvo aktu pārkāpumiem vai bīstamību būvniecības procesā vai pēc tā, pieaicinot tās būvvaldes pārstāvi, kas izdevusi būvatļauju, kā arī informēt speciālistu kompetences pārbaudes iestādi par būvspeciālistu pārkāpumiem.

VKBK, veicot būvniecības procesa kontroli un uzraudzību, būtu arī tiesības apturēt būvdarbus, ja konstatēti būtiski būvniecības procesa pārkāpumi vai bīstamība, uzdot ekspluatācijā nodotas būves īpašniekam novērst bīstamību būvē, informējot par to pašvaldību, kā arī līdz drošības pārkāpumu novēršanai aizliegt būves ekspluatāciju, ja konstatēta tās bīstamība.

EM rosina likumā arī noteikt, ka VBKB strādā nozarē zinoši un augsti kvalificēti speciālisti, kuriem jābūt atbilstošai izglītībai un jābūt reģistrētiem būvinspektoru reģistrā.

Ekonomikas ministrijas virzītie grozījumi otrdien tika konceptuāli atbalstīti Saeimas tautsaimniecības komisijā. Jāpiebilst, ka jaunais Būvniecības likums stāsies spēkā 2014. gada 1. februārī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties