9. Janvāris 2014 15:26
Jaunumi
Pastiprina advokāta lomu civilprocesā kasācijas instancē
3

Civilprocesā fiziskās personas lietas kasācijas instances tiesā ved pašas vai ar advokāta starpniecību. Arī juridisko personu lietas kasācijas instances tiesā ved to amatpersonas, kas darbojas likumā, statūtos vai nolikumā piešķirto pilnvaru ietvaros, vai arī ar advokāta starpniecību, - šādu kārtību paredz 2013.gada 19.decembra grozījumi Civilprocesa likumā, papildinot 82.pantu par tiesībām uz pārstāvību civilprocesā. Grozījumi stājušies spēkā 2014.gada 4.janvārī.

Līdz šim kasācijas instancē, tāpat kā pirmās instances un apelācijas instances tiesā, fiziskās personas lietas tiesā varēja vest pašas vai ar pilnvarotu pārstāvju starpniecību, kas varēja arī nebūt advokāti. Tāpat arī juridisko personu lietas kasācijas instances tiesā varēja vest to amatpersonas, kas darbojas likumā, statūtos vai nolikumā piešķirto pilnvaru ietvaros, vai arī citi juridisko personu pilnvaroti pārstāvji, kas varēja nebūt advokāti.
„Tas ir pussolis uz priekšu, tādēļ, protams, vērtējams pozitīvi” – 19.decembra Civilprocesa likuma grozījumus vērtē Augstākās tiesas Civillietu departamenta priekšsēdētājs Zigmants Gencs.

Augstākās tiesas priekšlikums bija vēl kardinālāks – lai nodrošinātu profesionālu tiesvedības procesu un paātrinātu lietu izskatīšanu, kasācijas instances tiesā lietas vest tikai zvērinātiem advokātiem. Civillietu departamenta priekšsēdētājs jau pagājušā gada Augstākās tiesas plēnumā norādīja, ka zvērināta advokāta institūta ieviešana būtu viens no veidiem, kā tiesāšanās procesu padarīt profesionālāku un līdz ar to arī efektīvāku.

Provizoriskie statistikas dati liecina, ka 2013.gadā vairāk par 70% no Civillietu departamentā kasācijas kārtībā saņemtajām lietām kasācijas tiesvedības ierosināšana tika atteikta, jo jau ir izveidojusies stabila judikatūra vai nerodas šaubas par apelācijas instances tiesas sprieduma tiesiskumu. Attiecīgi zvērinātam advokātam būtu atbildība pārzināt kasācijas instances judikatūru un nemaldināt klientu, iesniedzot kasācijas sūdzību, kurai nav pamata tikt pieņemtai.
Aizvadītā gada 19.decembra Civilprocesa likuma grozījumi nedod ekskluzīvas tiesības tikai zvērinātiem advokātiem pārstāvēt personu civilprocesā, tomēr ir solis uz profesionālāku tiesvedību un ļauj cerēt, ka kasācijas instancei būs vairāk iespēju skatīt tikai tādas lietas, kuras ir nozīmīgas judikatūras veidošanai.
 

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Parasts cilvēks
18. Februāris 2014 / 11:51
0
ATBILDĒT
Tādā gadījumā būtu jābūt arī advokāta absolūtai atbildībai.
Ne mazums gadījumu, kad advokāti vienojas vienas puses labā.
Protams maksāt spējīgas.
Ak, šie zvērinātie advokāti - kādas muļķības tik nav redzētas....
Cilvēks
11. Februāris 2014 / 11:09
0
ATBILDĒT
Ceru, ka šī norma neaizskars manas Satversmē nostiprinātās tiesības aizstāvēt pašam savas intereses!
Jurists
31. Janvāris 2014 / 18:53
0
ATBILDĒT
Tikai problēma ir tā - ka nereti dažs labs jurists ir kompetentāks juridiskajā jomā par dažu labu zvērinātu advokātu. Ir nācies redzēt tādas advokātu juridiskās "pērles", ka šķiet advokāta tituls ir veikalā pirkts. Ja jau tāda norma ir ieviesta Civilprocesā, vai ik pa laikam nebūtu jāveic zvērinātu advokātu kvalifikācijas pārbaudes? Ir pārliecība, ka virkne advokārtu uzrādītu vienkārši graujošas juridiskās "zināšanās".
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties