15. Janvāris 2014 14:02
Jaunumi
Amatpersonām būs jāsniedz izsmeļošas ziņas par saviem ienākumiem un mantu
1

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 14.janvārī, atbalstīja izskatīšanai Saeimā galīgajā lasījumā grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, kas paredz paplašināt valsts amatpersonas deklarācijā obligāti norādāmās informācijas apjomu. Amatpersonām par saviem ienākumiem un mantisko stāvokli turpmāk būs jāsniedz detalizētākas ziņas.

Likuma izmaiņas paredz, ka amatpersonai deklarācijā turpmāk būs jānorāda, ka tā ir patiesais labuma guvējs no citai personai piederošas vai pārvaldīšanā nodotas lietas, kapitāla daļām, akcijām un citiem likumā noteiktiem finanšu instrumentiem. Amatpersonai deklarācijā būs arī jānorāda, ka tai ir uzkrājumi privātajos pensiju fondos vai dzīvības apdrošināšanā.

Savukārt, ja amatpersona vēlēsies, deklarācijā varēs norādīt arī informāciju, lai paskaidrotu ar deklarētajām ziņām saistītas intereses vai norādītu citus apstākļus, kas var izraisīt mantisko vai citu personisko ieinteresētību amata pienākumu veikšanā.

„Ar šīm izmaiņām nodrošināsim to, ka arī valsts amatpersonai attiecīgajām iestādēm būs jānorāda tāds pats ziņu apjoms, kā fiziskajām personām tā saucamajā nulles deklarācijā,” iepriekš uzsvēra atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, lai arī valsts amatpersonām noteiktu pienākumu deklarācijā norādīt informāciju par patiesā labuma guvēju, tādējādi novēršot jebkuras valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personisko vai mantisko ieinteresētību uz valsts amatpersonu darbību, - tā norāda likumprojekta autori.

Patlaban šāds pienākums saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu noteikts tikai fiziskajām personām.

Plānots, ka grozījumi valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas likumā stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī.  
 

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jautājums
15. Janvāris 2014 / 17:40
0
ATBILDĒT
Un šī info tāpat būs publiski pieejama ikvienam? Kā tas iet kopā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties