1. Februāris 2014 00:58
Jaunumi
Sūdzības iesniegšana tiesībsargam par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem pirmstiesas kriminālprocesa laikā
1
Likums tiesībsargam nav deleģējis tiesības iejaukties prokuratūras iestāžu darbā vai pārbaudīt tās pieņemto lēmumu tiesiskumu.
Edijs Pālens, Leta

Šonedēļ Tiesībsarga birojs publiskojis tā speciālistu sagatavotos izvērstos skaidrojumus par iespējamo rīcību situācijās, par kurām bieži tiek saņemtas sūdzības. Tādējādi tapis arī skaidrojums par sūdzības iesniegšanu tiesībsargam par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem pirmstiesas kriminālprocesa laikā.

Valstī ir noteiktas atbildīgās institūcijas un ir izveidots mehānisms, kādā veidā personām iespējams apstrīdēt procesa virzītāja pieņemtos lēmumus. Savukārt Kriminālprocesa likumā ir noteiktas tās personas, kuras ir pilnvarotas veikt kriminālprocesu, kā arī izskatīt sūdzības par procesa virzītāja rīcību un izvērtēt pieņemtos lēmumus.

Kriminālprocesa likuma 26.pants paredz, ka noraidījumu, sūdzību un procesa organizatorisko jautājumu izlemšanā pilnvaras ir tiesnesim, prokuroram, kā arī tiesu, prokuratūru un izmeklēšanas iestāžu un to struktūrvienību vadītājiem. Saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem tiesībsargam nav deleģētas augstākminētās funkcijas.

Ja kāda no kriminālprocesā iesaistītajām personām (cietušais, viņa pārstāvis, aizturētais, aizdomās turamais vai viņa aizstāvis, vai liecinieks) uzskata, ka pirmstiesas kriminālprocesa ietvaros ir pārkāptas viņa tiesības, tai skaitā, cilvēktiesības, sākotnēji ir jāvēršas ar iesniegumu pie uzraugošā prokurora. Uzraugošā prokurora sniegtā atbilde būs pārsūdzama amatā augstākam prokuroram – virsprokuroram. Savukārt virsprokurora sniegtā atbilde pārsūdzama attiecīgās tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram, kura sniegtā atbilde būs galīga.

Prokuratūra ir tiesu varas institūcija, kas patstāvīgi veic uzraudzību par likumības ievērošanu. Atbilstoši Prokuratūras likuma 6.panta otrajai daļai (prokuratūras neatkarība) Saeimai, Ministru kabinetam, valsts un pašvaldību ierēdņiem, visu veidu uzņēmumiem un organizācijām, kā arī personām ir aizliegts iejaukties prokuratūras darbā lietu izmeklēšanas vai citu prokuratūras funkciju izpildes laikā. Tiesībsargam likums nav deleģējis tiesības iejaukties prokuratūras iestāžu darbā vai pārbaudīt tās pieņemto lēmumu tiesiskumu.

Tomēr tiesībsarga pienākums atbilstoši Tiesībsarga likumā ietvertajiem principiem ir veicināt sabiedrības informētību un izpratni par cilvēktiesībām, kā arī personu tiesību aizsardzības mehānismiem. Līdz ar to, saņemot iesniegumus no personām par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem kriminālprocesā, tiesībsarga pienākums ir informēt personu par viņa tiesībām aizstāvēt savas tiesības un norādīt uz konkrētajā situācijā pieejamajiem tiesību aizsardzības mehānismiem. Atbilstoši Iesniegumu likuma 4.panta nosacījumiem tiesībsargs ir tiesīgs pārsūtīt personas iesniegumu tai tiesību aizsardzības iestādei, kas ir kompetenta izvērtēt un pārbaudīt iesniegumā izklāstītos apstākļus, kā arī sniegt atbildi pēc būtības.

Ievērojot Tiesībsarga likuma 13.pantā noteiktās pilnvaras, tiesībsargs var lūgt procesa virzītāju vai prokuratūras iestādi sniegt ziņas par iesnieguma izskatīšanas rezultātiem procesa virzītāja vai prokurora noteiktajā apjomā, ja tas nepieciešams sistēmiska rakstura problēmu izpētei normatīvajos aktos vai citos būtiskos gadījumos, kad uzskata to par nepieciešamu.
 

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viktors
1. Februāris 2014 / 18:45
0
ATBILDĒT
Pilnīgi bezjēdzīgi! Faktiski Tiesībsargs pasaka:1) mes sniegsim personām informāciju, kuru tai būtu jāsniedz VP/Prokuratūras darbiniekiem vai personas advokātam; 2)adresēt iesniegumu tiesībsargam ir praktiski tas pats, kas rakstīt tieši prokuratūrai, jo iesniegums tiks pāradresēts prokuratūrai un caur tiesībsargu persona saņems tādu pašu atbildi, kādu saņemtu rakstot pa tiešo, nu, varbūt prokuratūra nāks mazliet pretim un uzrakstīs mazliet izvērstākus paskaidrojumus (to mūsu ĢP ļoti nemīl darīt, tāpat kā sniegt atbildi pēc būtības) un tas arī viss. Bet ja trāpīsies principiāls prokurors, tas vienkārši atteiks tiesībsargam jebkādu iepazīšanos ar lietas materiāliem, uz ko Tiesībsargs jau gadiem vērš gan TM, gan Saeimas uzmanību. Vai kaut kas ir mainījies? - Nē!
Manuprāt, Tiesībsarga institūts mūsu valstī ir izveidots tikai izrādīšanās nolūkos, ne praktiskai cilvēktiesību problēmu risināšanai! Ja Tiesībsarga atzinumiem ir rekomendāciju raksturs, bet krimināllietu materiālus pārbaudei tam nedod, tad tāda "pārbaude" ir tukša izrādīšanās. Ja TM un likumdevējs būtu tiešām vēlējušies piešķirt Tiesībsargam reālas tiesības, tas būtu jau sen izdarīts. Šī brīža situācija liecina par pretējo!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties