4. Februāris 2014 18:53
Jaunumi
Akceptē izmaiņas arī Civilprocesa likumā
1
Iecerētie grozījumi paredz papildināt Civilprocesa likumu ar divām jaunām nodaļām: „Nolēmumu izpildīšana lietās, kas izriet no aizgādības tiesībām” un „Nolēmumu izpildīšana lietās, kas izriet no saskarsmes tiesībām.
Evija Trifanova, Leta

Šodien, 4.februārī, valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Civilprocesa likumā.

„Ikvienam vecākam ir jāapzinās savi pienākumi pret bērnu. Neatkarīgi no tā, kādas ir izveidojušās attiecības starp bērna vecākiem, abu vecāku pienākums ir rūpēties par bērna uzturu, izglītības nodrošināšanu un saskarsmes tiesību ievērošanu,” iecerētās izmaiņas atzinīgi vērtē tieslietu ministre Baiba Broka.

Grozījumu mērķis ir pilnveidot lietu izskatīšanas kārtību tiesās, kas izriet no aizgādības vai saskarsmes tiesībām, kā arī noteikt kārtību, kādā notiks šo lietu kategorijās pieņemto nolēmumu izpilde.

Lai sasniegtu šo mērķi, paredzēts izdarīt vairākus būtiskus grozījumus Civilprocesa likumā.
Tā, piemēram, likumprojekts paredz, ka lietās, kas skar bērnu, termiņš rakstveida paskaidrojumu iesniegšanai ir nosakāms ne garāks par 15 dienām no prasības pieteikuma nosūtīšanas dienas.

Tāpat paredzēts precizēt pagaidu lēmumu, ar kuriem uz laiku līdz sprieduma taisīšanai nosaka bērna dzīvesvietu, bērna aprūpes kārtību, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļus bērnam, aizliegumu bērna izvešanai no valsts, līdzekļus otra laulātā iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai un citus prasījumus,  pieņemšanas kārtību. Tiesai šie lūgumi būs jāizskata un jāpieņem pagaidu lēmums viena mēneša laikā no lūguma saņemšanas dienas.

Savukārt lietās par paternitātes atzīšanas apstrīdēšanu tiesa pēc savas iniciatīvas vai ieinteresēto personu lūguma var pieprasīt attiecīgās bāriņtiesas atzinumu un uzaicināt tās pārstāvi piedalīties tiesas sēdē.

Grozījumi arī paredz papildināt Civilprocesa likumu ar divām jaunām nodaļām: „Nolēmumu izpildīšana lietās, kas izriet no aizgādības tiesībām” un „Nolēmumu izpildīšana lietās, kas izriet no saskarsmes tiesībām”. Līdz ar jauno nodaļu tiesisko regulējumu tiks precizēta nolēmumu izpilde lietās, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām.

Līdz ar šo likumprojektu tika atbalstīti arī grozījumi Bāriņtiesu likumā un Civillikumā, kas arī papildina šo likumprojektu, lai to īstenotu praksē.

Vienlaikus ar minētajiem grozījumiem ir veikti arī citi grozījumi Civilprocesa likumā, kas vēl jāapstiprina Saeimā. Ar pilnu likumprojekta tekstu iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
cilveks
5. Februāris 2014 / 16:03
0
ATBILDĒT
interesanti, vērot, ka Tieslietu ministrijai neveicas ar pašpasludināto vēlmi samazināt normatīvo aktu grozījumu skaitu.
šobrīd vairs nevar izsekot līdzi grozījumiem CPL un nedod Dievs tiesas sēdē uzzināt, ka process ir mainījies.
pat tiesneši vēl janvāra sākumā spriedumos raksta Senāts, "aizmirst" vai nezina, ka jāinformē par sēdes ierakstīšanu u.c. sīkumi
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties