5. Februāris 2014 14:53
Jaunumi
Eiropas arodbiedrības iebilst pret sociālo tiesību mazināšanu

Šajās dienās notiek Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēde Strasbūrā, kurā tiek diskutēts par Normatīvās atbilstības un izpildes programmu (REFIT). Eiropas arodbiedrību konfederācija (ETUC), kuras sastāvā ir arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), kategoriski iebilst pret vairākiem REFIT punktiem, jo tie mazina sociālās tiesības, kuras garantē Eiropas līmeņa Eiropas cilvēktiesību instrumenti.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pievienojas ETUC viedoklim un iestājas par to, ka darba tiesību un darba aizsardzības jautājumi nevar būt daļa no Normatīvās atbilstības un izpildes programmas izvērtējuma. Tādā jomā kā darbinieku veselība un drošība nevar likt uzsvaru tikai uz regulējuma sloga uzņēmējdarbībai aprēķiniem. Darbinieku dzīve un veselība nevar būt izmērāma ar darba devēja peļņas samazinājumu un izmaksu lielumu. To pierāda Zolitūdes traģēdija, kur būvniecības normatīvu, darba tiesības un darba drošības standartu neievērošana maksāja 54 cilvēku dzīvības.

LBAS par savu nostāju šajā jautājumā 2013.gada 2.decembrī ir informējusi Ekonomikas ministriju, kuras kompetencē ir EK paziņojumā minētā darbības joma, lūdzot ņemt vērā LBAS viedokli. Arī Eiropas Arodbiedrību konfederācija turpina aizstāvēt arodbiedrību uzstādījumus ES līmenī un aicina dalīborganizācijas aizstāvēt arodbiedrību tiesības nacionālajā līmenī.

Vairāki EP deputāti ir iesnieguši grozījumus, kas ir zināmā mērā atbalstoši Eiropas arodbiedrību konfederācijas ETUC viedoklim. Grozījumi attiecas uz nepieciešamību respektēt sociālo partneru autonomiju un transponēt sociālo partneru līgumus ES likumdošanā. Tiek kritizēts arī fakts, ka tiek uzskatīts: darbinieku informēšana un konsultēšanās, kā arī darba drošība ir papildus slogs darba devējiem. Turklāt grozījumi noliedz, ka sociālo partneru līgums frizēšanas jomā tiek uzskatīts par lieku birokrātiju.

LBAS uzsver, ka visi Eiropas Savienības līmeņa tiesību akti nodarbinātības jomā tika izstrādāti, konsultējoties ar abiem sociālajiem partneriem, un to mērķis bija nodrošināt nepieciešamu darbinieku tiesību un darba drošības līmeni, ņemot vērā reāli pastāvošus un novērtētus riskus.

Diemžēl Latvijas valdība un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas darbu REFIT programmas īstenošanā, uzskatot, ka nodrošinot ES tiesību aktu atbilstību to mērķim, tiek atjaunota virzība uz labāku izaugsmi un nodarbinātību Eiropā, t.sk. arī Latvijā, un pauž atbalstu Eiropas Komisijas centieniem, jo apgrūtinošs regulējums palēnina ekonomikas izaugsmi, samazina konkurētspēju un liek šķēršļus efektīvai uzņēmējdarbībai.

2013.gada 2.oktobrī Eiropas Komisija nāca klajā ar paziņojumu „Normatīvās atbilstības un izpildes programma (REFIT): rezultāti un turpmākie pasākumi”, kurā ietverts visaptverošs plāns pārskatīt ES tiesību aktus.

REFIT paredz vienkāršot spēkā esošos Eiropas Savienības tiesību aktus tādā jomā kā, piemēram, darbinieku informēšana un konsultēšana. Komisija ierosina pārskatīt svarīgu tiesību aktu kopumu attiecībā uz nepilna darba laika darba līgumiem un darba līgumiem uz noteiktu laiku, kas tika panākts Eiropas sociālo partneru pārrunu rezultātā. Turklāt, tiek mazināta tiesību aktu ietekme attiecībā uz pagaidu darba aģentūrām.

REFIT paredz, ka Komisija apsver iespēju atsaukt iesniegtos priekšlikumus un atcelt spēkā esošos Eiropas Savienības tiesību aktus jomās, kurās Komisija turpina izvērtēšanu, bet nolēmusi neiesniegt priekšlikumus. Tas attiecas uz Eiropas sociālo partneru vienošanos par darba drošību un veselību frizēšanas pakalpojumu jomā, kuru Komisija atteicās virzīt transformēšanai par Eiropas Savienības tiesību aktu.

Eiropas Komisija, ignorējot sociālo partneru lūgumu virzīt noslēgto vienošanos pieņemšanai par Eiropas Savienības tiesību aktu, apšauba sociālo partneru kā sadarbības likumdevēju (co-legislators) lomu, ko garantē Līguma par Eiropas Savienības dibināšanu (LESD) 155. un 154.pants, samazina sociālo partneru autonomiju, kuru garantē LESD 152.pants, kā arī apdraud Eiropas Savienības sociālo dimensiju kopumā.

Eiropas līmeņa tiesību akti nodarbinātības jomā tika un tiek pieņemti, ņemot vērā Eiropas Savienības pamattiesību hartu un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju. Komisijas soļi virzienā pārskatīt regulējumu nodarbinātības jomā veido apdraudējumu mazināt Eiropas Savienības Pamattiesības hartā noteikto tiesību uz informāciju un konsultācijām uzņēmumā (27.pants) un tiesību uz godīgiem un taisnīgiem darba apstākļiem (31.pants) realizāciju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties