12. Februāris 2014 17:00
Jaunumi
Notāri skaidros nereģistrēto attiecību tiesiskos riskus
3
Marta sākumā visā Latvijā notiks jau devītās Notāru dienas, kuru ietvaros zvērināti notāri, kā tradicionāli jau ierasts, iedzīvotājiem sniegs bezmaksas konsultācijas.
No LZNP arhīva

Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotajās gadskārtējās Notāru dienās 5. un 6. martā zvērināti notāri sniegs bezmaksas konsultācijas un skaidros, kā nodrošināt savu tiesisko drošību gan nereģistrētās, gan reģistrētās attiecībās.

Izmaiņas sabiedrības vērtību un uzskatu sistēmā būtiski ir ietekmējušas to, kā tiek veidota ģimene un partnerattiecības. Liela daļa pāru Latvijā dzīvo nereģistrētās attiecībās, turklāt pēdējās desmitgadēs strauji palielinājies arī šādās attiecībās dzimušo bērnu skaits -  ja 80. gadu sākumā Latvijā ārpus laulības dzimuši vien 12% bērnu, tad 2012. gadā to skaits ir trīskāršojies, sasniedzot 44%. Turklāt iedzīvotāji arvien biežāk saskaras ar problēmsituācijām nenoformētu attiecību dēļ.

Ņemot vērā minēto, šogad LZNP rīkotajās gadskārtējās Notāru dienās 5. un 6. martā zvērināti notāri sniegs bezmaksas konsultācijas un skaidros, kā nodrošināt savu tiesisko drošību gan nereģistrētās, gan reģistrētās attiecībās.

Laulība jeb juridiski noformētas attiecības ir vienīgais veids, kā valsts var garantēt zināmu aizsardzību ģimenes locekļiem, kas nav asinsradinieki. Tikmēr nereģistrētās attiecībās abi partneri no juridiskā viedokļa ir sveši cilvēki, un savas tiesiskās drošības garantēšanai tiem būtu jāpievērš īpaša vērība.

“Nenoformētu attiecību riski jo īpaši izgaismojas smagās un sarežģītās dzīves situācijās – kādam no kopdzīves partneriem ejotbojā, sastopoties ar nopietnām veselības problēmām, arī attiecību izbeigšanās gadījumā, kad rodas strīdi par uzturlīdzekļu vai kopīga īpašuma sadali. Informējot un skaidrojot nereģistrētu attiecību modeļa būtiskākos trūkumus un riskus, Latvijas zvērināti notāri var sniegt savu palīdzību juridiskās drošības stiprināšanai partnerattiecībās, vienlaikus vēršot uzmanību reģistrētas laulības nozīmei un priekšrocībām,” komentē LZNP rīkotājdirektore Vija Piziča.

Kā ierasts, Notāru dienu ietvaros līdztekus juridiskajām konsultācijām notāri priekšplānā izvirza jautājumus, kas vislabāk atbilst tā brīža aktualitātēm sabiedrībā. Šogad bezmaksas konsultācijās zvērināti notāri iedzīvotājiem palīdzēs izvērtēt būtiskākos kritērijus, kam jāpievērš uzmanība, dzīvojot nereģistrētās un reģistrētās attiecībās. Tāpat tiks sniegti padomi, kā izvairīties no problēmsituācijām un riskiem. Bezmaksas konsultācijas Notāru dienu laikā būs iespējams saņemt 111 notāru birojos 30 Latvijas pilsētās.

Tātad konsultācijas varēs saņemt:

  • Notāru birojos visā Latvijā (adreses pieejamas šeit)
  • Latvijas Zvērinātu notāru padomes birojā K. Valdemāra ielā 20 - 8, Rīgā
  • Uzdodot jautājumus Skype (lietotājvārds: Notaru_dienas)
  • Sūtot jautājumus Twitter @NotaruDienas

Jāpiebilst, ka Notāru dienas ir Latvijas Zvērinātu notāru padomes iniciatīva reizi gādā notāru birojos visā Latvijā nodrošināt bezmaksas juridiskās konsultācijas ikvienam iedzīvotājam. Notāru dienas notiek jau kopš 2006.gada, un kopumā šo septiņu gadu laikā iespēju bez maksas saņemt notāru padomu par tādiem jautājumiem kā darījumu drošība ar nekustamo īpašumu, dāvinājuma un mantojumu lietas, sākumdeklarēšanās un citas ir izmantojuši aptuveni 30 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
cilveks
12. Februāris 2014 / 22:18
0
ATBILDĒT
īpaši aktuāli tas būs bildē redzamajām tantēm
proties, cilvēk! > cilveks
12. Februāris 2014 / 22:21
0
ATBILDĒT
kāds sakars foto sižetam ar notāru dienu tematiku? cik man zināms, tieši "tantēm" ir daudz jautājumu, ko viņas labprāt uzdod šajās bezmaksas konsultāciju reizēs.

p.s. manai mamma - tantei - ir 62 gadi un 29 gadus ilga civillaulība, ko viņa neredz jēgu oficializēt. Varbūt tomēr ir vērts aiziet pie notāra, ko?
cilveks > proties, cilvēk!
12. Februāris 2014 / 22:40
0
ATBILDĒT
piekrītu, tad ir vērts aiziet.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties